V prvi seriji je najdlje poletel Avstrijec Willi Denifl - 196 metrov, v drugi pa njegov rojak Lucas Müller - 214 metrov. Izmed Slovencev je najdlje poneslo Matica Kramaršiča - 203 metre. Drugo serijo preizkusa so sklenili po 20 tekmovalcih, potem ko je padel David Krapež pri 80 metrih in so ga odpeljali na opazovanje v bolnišnico.

"V prvi seriji so bili vsi zelo zadržani, v drugi seriji pa smo lahko videli tudi skoke prek 200 metrov. S prikazanim sem zadovoljen, malce smole smo imeli s padcem mlajšega tekmovalca. Glede zaleta je situacija boljša, kot smo pričakovali, tako da smo vsi zelo zadovoljni," je povedal vodja tekmovanja Jelko Gros.

Slovenska reprezentanca se je sinoči zbrala v Kranjski Gori. V današnjih kvalifikacijah bo nastopilo kar 13 slovenskih skakalcev, zato so nekateri vse skupaj že poimenovali slovensko državno prvenstvo v poletih. Izmed Slovencev ima le Robert Kranjec zagotovljen nastop na jutrišnji tekmi, vsi drugi se bodo borili, da bodo med 40 skakalci, ki imajo pravico nastopa na tekmi. Leteči Kranjčan si bo na dveh tekmah posameznikov v petek in nedeljo skušal prileteti mali kristalni globus za posebno točkovanje poletov, v katerem je na drugem mestu s 15 točkami zaostanka za Japoncem Daikijem Itom.

"Prvi cilj je, da normalno zaspim in nato prvi dan poletov premagam začetni strah, ki bo prisoten. Počutim se super. Po dolgem času se znova čutim, da sem spočit. Upam, da bom poletel čim dlje, potem pa bomo videli, kakšna bo uvrstitev. Koch in Ito sta v dobri formi. Če mi uspe osvojiti mali kristalni globus, bom vesel, če pa ne, pa bom športno čestital tistim, ki bodo boljši," je včeraj povedal Robert Kranjec.

Jernej Damjan je izkušeni zračni bojevnik in odličen moštveni igralec za ekipne tekme. "Sezona gre počasi h koncu. V moji glavi je praktično že konec, saj je Planica tako, kot bi bil doma. Resnično bi rad užival v poletih," je povedal Ljubljančan. Jure Šinkovec, ki se je v letošnji sezoni utrdil med elito, je bil na zadnji tekmi v Oslu diskvalficiran. "Povsem moja napaka. V nobenem primeru se ne bi uvrstil v finalno serijo. Za diskvalifikacijo je bil kriv razkorak, ki sem ga imel premalo. Bilo je malo slabe volje in se nisem potrudil, da bi naredil vse tako, kot je treba. V Planici želim med dobitnike točk. Do dobrega rezultata vodita sproščenost in brez močnih odrivov," je bil po tradiciji zgovoren Jure Šinkovec.

Osemnajstletni Jaka Hvala bo debitiral na letalnici, potem ko je na skandinavski turneji presenetil vse z dvema uvrstitvama med najboljšo deseterico. "Zame bo to nova izkušnja. Z nastopom na letalnici se mi bodo uresničile sanje, ki jih gojim od mladih let. Pričakujem, da se bom čim bolj sprostil in užival v poletih," je povedal Primorec Jaka Hvala.

Žiga Mandl je uspešno tekmoval v celinskem pokalu, v katerem je sezono v skupnem seštevku končal na četrtem mestu. Dobro se zaveda razlike med tekmami v celinskem in svetovnem pokalu. Nastopili bodo še Jurij Tepeš, Dejan Judež, mladinski svetovni prvak Nejc Dežman, Matjaž Pungertar, Robert Hrgota, Tomaž Naglič, Andraž Pograjc, Primož Pikl.