Reprezentanca je doživela nekaj sprememb. Kaj je sedaj drugače kot prej?

Slovenija je majhna država in vsak nogometaš je pomemben. Če izgubimo dva standardna igralca, to pomeni primanjkljaj. Vemo, kaj sta Robert Koren in Milivoje Novaković naredila za slovensko reprezentanco. Bila sta nosilca igre, zato se njuna odsotnost seveda pozna. Potrebovali bomo čas, da vpeljemo nove igralce v moštvo. Sicer pa kakovost imamo, zato večjih težav ne bi smelo biti.

Ste govorili z njima?

Smo v stiku. Vesta, zakaj sta se tako odločila. Lahko jima damo le kapo dol in se jima zahvalimo za to, kar sta naredila za slovenski nogomet tako na igrišču kot ob njem.

S kakšnimi vtisi začenjate novo poglavje reprezentančne zgodbe?

Vsi smo že lep čas profesionalci na najvišji ravni. Vemo, zakaj smo tukaj. Imamo le en cilj, to je uvrstitev na svetovno prvenstvo. Moramo se čim bolje pripraviti. Ne bo lahko. Kvalifikacijska skupina je težka, a verjamemo, da se lahko drugič uvrstimo na veliko tekmovanje.

Že do sedaj ste spadali med starejše igralce, odkar sta se poslovila Koren in Novaković, pa so od vas starejši le še Matej Mavrič, Aleksander Radosavljević in Jasmin Handanović. Se počutite kot ena od starost v ekipi?

Ne počutim se starega (smeh). Gre bolj za to, da so fantje mladi. Reprezentanca mora biti sestavljena tudi iz izkušenih igralcev. Sem v najbolj zrelih nogometnih letih, a se še nimam za starega.

Bodo mlajši podobno kot vaša generacija potrebovali nekaj dodatnega časa, da bodo lahko prevzeli odgovornost nase?

Na nekaterih mestih je ekipa rahlo pomlajena. Fantje potrebujejo čas. Moramo delati določene stvari, ki izžarevajo pozitivnost. To smo počeli že prej. Novi selektor Slaviša Stojanović ima tudi svoj pogled na nogomet in bo vztrajal pri načinu igre, ki ga zagovarja. Čim bolje bomo izpolnjevali naloge, več možnosti bomo imeli, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo. Potrebovali bomo še nekaj sreče. Verjamemo, da nam bo pomagala tudi naša zvesta publika.

Prvo tekmo v letu boste odigrali proti Škotski. Morda kakšnega tekmečevega nogometaša še posebno dobro poznate?

Z Jamesom Morrisonom sem igral v West Bromwich Albionu. Imajo dobro ekipo. Več kot polovica škotskih reprezentantov igra v elitni angleški ligi, kar priča o kakovosti njihovega moštva.

So vam novi dresi všeč?

So. Sem pozitivno presenečen. Tudi trenirke so mi všeč. Oblačila so na ravni slovenske reprezentance.

V Chievu ste bili vajeni, da ste redno igrali, na zadnjih petih tekmah pa ste sedeli na klopi. Kaj se je zgodilo?

Na zadnjih tekmah sem malo počival, da sem prišel v reprezentanco spočit. Šalo na stran. V moštvu imamo veliko nogometašev, trener se je odločil za rotacijo. Čakam na priložnost. Delam po najboljših močeh. Ne bojim se, da se vse skupaj ne bi dobro izteklo.

Ko ste bili član Marseilla, ste bili še v precej slabšem položaju. Torej sedaj ni razloga za alarm?

Ne. V karieri so vzponi in padci. Položaj, v kakršnem sem sedaj, še zdaleč ni alarmanten. Sedim na klopi in čakam na priložnost. Sem blizu prvemu moštvu.