Svetovna prvakinja je to potrdila včeraj, ko se je prvič v sezoni uvrstila na zmagovalni oder, potem ko je po izjemnem napadu na drugi progi zaostala le za v tej sezoni najboljšo veleslalomistko Tesso Worley, v tej sezoni že zmagovalko preizkušnje v Kranjski Gori. Francozinja je prva alpska smučarka, ki je na petem veleslalomu sezone dosegla drugo zmago. Po eno imajo Američanka Lindsey Vonn (včeraj osma), Nemka Viktoria Rebensburg (odstopila je na prvi progi) in Avstrijka Anna Fenninger (bila je šesta).

Zanimivo je, da se je Tina Maze sedmič v tej sezoni znova uvrstila na zmagovalni oder po tem, ko je bila prvi dan tekmovanja na prizorišču svetovnega pokala slabša od želja. V soboto je namreč na slalomu zasedla enajsto mesto. Podobno usodo je v tej sezoni doživela že v Lienzu, Bad Kleinkirchheimu in Cortini d'Ampezzo, ko je na veleslalomu in smukih zaostala za pričakovanji, nato pa napadla, kot zna.

Črnjanka je bila včeraj po nastopu na prvi progi, ki jo je postavil njen trener Livio Magoni, četrta. Slabša je bila le v srednjem, ravninskem delu, na katerem je dosegla šele 21. čas. Kot je dejala, so bile zato krive tudi težke vetrovne razmere, a se na njih ni izgovarjala, saj je bila predvsem vesela, da so tekmo izpeljali. V drugem nastopu je najprej v cilju za sekundo ugnala Avstrijko Elisabeth Görgl, nato pustila za seboj Nemko Mario Höfl Riesch (bila je tretja) in Italijanko Mannuelo Mölgg (četrta). Tessa Worley, vodilna po prvi progi, je bila za 16 stotink hitrejša, Tina Maze pa je z drugim časom Francozinjo ugnala za četrt sekunde.

Tina Maze: Ponosna sem na ekipo

"Ogromno vlogo pri uspehu ima Livio Magoni, ki je Tini povedal par pravih besed pri vseh pritiskih, ki jih doživlja. Spomnite se lanske sezone, kaj vse se je dogajalo med Lindsey Vonn in Mario Riesch. V tej sezoni so razlike v točkah sicer višje, a vseeno je pritisk na Tino izjemno velik. Kriv sem tudi jaz, saj smo na Tino hudo pritiskali, ko smo se zavedali, da Vonnova ne sme imeti tako velike prednosti v skupnem seštevku, kot jo ima. Ampak tako se je zgodilo in moramo se boriti naprej. Največ zaslug za včerajšnji uspeh ima seveda Tina sama, ki je znala vse skupaj spremeniti v dober rezultat. Bila je prava Tina Maze. Rešila je težave z materialom, počuti se dobro. Ko smuča brez bolečine in razbremenjena, je v 'špici'," je svoje videnje uspeha Tine Maze pojasnil vodja ekipe Andrea Massi ter dodal: "Res je sicer, da je Tina v skupnem seštevku svetovnega pokala pridobila nekaj točk v primerjavi z Vonnovo in Rieschevo, a Tina o tem ne sme razmišljati. Dirkati mora spontano in le tako lahko doseže odmeven rezultat. To je pokazala včeraj."

Ana Drev in Mateja Robnik se nista uvrstili na drugo progo. Drevovi je zmanjkala le stotinka. S startno številko 35 je imela odlične pogoje, a jih ni izkoristila, čeprav z nastopi na evropskih pokalih vliva višje apetite. "Naredila sem napako na zadnji strmini in skoraj padla. Škoda. Želela sem si, da bi v drugo napadla. Če sem 31. ali 40., pa je vseeno," je bila razočarana Ana Drev. "Nisem imela slabega občutka. A sem naredila napako pri prehodu v ravnino. Škoda, da v Andori ni še ene tekme za popravni izpit," je svoj nastop ocenila Mateja Robnik.

Glavni slovenski trener za tehnične discipline Denis Šteharnik pa je vnovičen neuspeh pojasnil z naslednjimi besedami: "Pričakovali smo več. Cilj za Matejo je bil uvrstitev med 30, od Ane pa okoli 15. mesta. Na zadnji tekmi evropskega pokala, kjer je Ana zmagala, je bila Eva Maria Brem druga, včeraj pa je bila Avstrijka dvanajsta, medtem ko se Ana ni uvrstila v finale. V medsebojnih primerjavah z drugimi ekipami je Ana zraven. Na tekmah ne smuča kot na treningih, hoče več in nima prave mehkobe. Prepričan sem, da je Ana sposobna uvrstitve med 15. in 20. mestom. A to bo morala pokazati na tekmah. Manjka ji sprostitev. Na tekmi svetovnega pokala je treba dati od sebe nekaj več. To očitno druge tekmovalke imajo, naše žal ne."