"Na Bledu pozimi plavam prvič, za vse skupaj pa me je navdušila prijateljica. Doma sem z juga Anglije, Bled pa mi je tudi pozimi všeč in tudi plavanje kljub mrazu ni bilo posebno hudo," je zagotavljala Fiona Rezin. Nenavadnega tekmovanja so se poleg pogumne Angležinje udeležili tudi tujci, ki prihajajo vse od Coste Rice, Nemčije, Irske do ZDA, in domačini.

Najstarejši plavalec je bil 75-letni Kranjčan, zdravnik Milivoje Veličkovič, ki redno plava v bazenu in teče. "Z blejskim županom sva se dogovorila, da skupaj skočiva v vodo. No, on je moral na službeno pot, jaz pa sem skočil v jezero," je dejal nekdanji športnik, ki je preizkušnjo prestal brez posebnih težav.

Vzroki za skok v vodo, ki je bila kljub vsemu še vedno nekaj stopinj toplejša od ozračja, in 25 ali 50 metrov dolgo plavanje so bili različni. Tina Petrovčič je v Blejsko jezero skočila na svoj rojstni dan. "Bolj darilo, ne stava," je opisala dogodek, ki ji bo zagotovo ostal v spominu. Najdlje je v vodi zdržal Jack Bright, Anglež, ki živi na Češkem. Odplaval je 400 metrov in po plavanju veselo in čilo klepetal z navzočimi.

"Upam, da bomo to zimsko prireditev umestili med stalnice blejske ponudbe," je po tekmovanju dejala Eva Štravs Podlogar iz zavoda Turizem Bled. Kljub temu da težav tokrat ni bilo, so organizatorji poskrbeli tudi za ustrezno varovanje s potapljači in reševalci.

V soboto pa ni manjkalo niti radovednežev, ki so prišli najprej pogledat zimsko plavanje, nato pa se - ne v vodi, ampak po njej - peš odpravili do Blejskega otoka. Jezero je v minulih letih pogosto zamrznilo, na ledu pa so se poleg peščev in drsalcev zabavali še hokejisti in kegljači na ledu.