Pogovarjali smo se z Brankom Brumnom, vodjo projekta Kurentovanje 2012 in predsednikom FECC Slovenija, in ga med drugim vprašali, kateri od dogodkov so še posebno vredni ogleda.

Letos bo Kurentovanje potekalo v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK). Ali je to dejstvo kaj vplivalo na pripravo prireditve?

Kurentovanje 2012 bo prelomno, saj dobiva z novim konceptom in partnerstvom Ptuja v Evropski prestolnici kulture 2012 vse večji mednarodni pomen in večje razsežnosti.

Kot edinstvena kulturno-etnografska prireditev je jedro Festivala dediščine in umetnosti (Art&Heritage Carnival), ki smo ga kot novost z novim konceptom razdelili v tri programske sklope: EtnoFest, KarnevalFest in ArtFest, katerih preplet predstavlja presežno vrednost v evropskem karnevalskem prostoru (FECC - Federation of European Carnival Ciries).

Katere dogodke bi še posebej izpostavili?

Osrednji dogodek in novost je zagotovo 1. Medcelinski EtnoFest 11. februarja, ko bomo na otvoritveni slovesnosti Kurentovanja dosedanja srečanja ptujskih in slovenskih tradicionalnih pustnih likov in mask nadgradili s tovrstnimi pustnimi liki iz 11 držav evropskega in svetovnega karnevalskega prostora. Organizirali bomo največji prikaz pustne kulturne dediščine v zgodovini Slovenije in, kolikor je meni znano, tudi Evrope.

V sklopu ArtFesta bi posebej izpostavil gledališko-glasbeni spektakel Kurentova svatba 10. februarja, v režija Matjaža Latina in v sodelovanju s številnimi priznanimi ptujskimi in slovenskimi glasbenimi ter gledališkimi ustvarjalci.

V sklopu KarnevalFesta kaže izpostaviti tradicionalno 52. Karnevalsko povorko na pustno nedeljo, 19. februarja, Mednarodno karnevalsko srečanje več kot 50 pihalnih godb v nedeljo, 12. februarja, in Veliki karnevalski bal v karnevalski dvorani, 18. februarja.

Letos bomo priče tudi prvemu Medcelinskemu Etnofestu, v sklopu katerega bodo sodelovali tudi kurenti. Kako se bodo kurenti znašli med to pisano množico najrazličnejših tujih pustnih likov in mask? Je to zanje konkurenca ali izziv; morda priložnost za njihovo umestitev v širši kontekst tradicionalnih pustnih likov in mask?

Kurent je prepoznaven nosilec žlahtne pustne tradicije in karnevalskega duha v slovenskem in na podlagi gostovanj FECC tudi v evropskem karnevalskem prostoru. S svojim plemenitim poslanstvom odganjanja zla in zime ter oznanjanja čiste energije in pomladi bo več kot tisoč kurentov na Kurentovanju zagotovo še utrdilo svoj poseben pomen in sporočilnost.

Bodo v sklopu Medcelinskega Etnofesta sodelovale tudi katere druge slovenske pustne maske?

Na 14. srečanju slovenskih pustnih likov in mask FECC na Medcelinskem EtnoFestu se nam bo, skupaj s kurenti in devetimi avtohtonimi liki Dravsko-Ptujskega polja in Haloz, predstavila tudi večina drugih slovenskih pustnih likov in mask: laufarji, škoromati, vrbiške šjme, liški pustje, coprnice in butalci iz Cerknice, pust mozirski, koši šoštanjski, dobovski kosci, obrški prutarji, prforcenhaus, borovo gostuvanje, pregarske šjme..., doživeli bomo največje bogastvo slovenske pustne kulturne dediščine na enem mestu.

Ali letos pričakujete večji obisk kot sicer, glede na to, da letos kurentovanje poteka v sklopu EPK?

Upamo in verjamemo, da bo izjemen program v primeru lepega vremena na prireditve Kurentovanja 2012 pritegnil tudi do 200.000 obiskovalcev, del teh bo zagotovo spodbujen tudi s pomenom partnerstva Ptuja v EPK 2012.

Letos želite še bolj jasno poudariti etnografski pomen Kurentovanja. Nam lahko poveste kaj več o tem?

Kurentovanje je največja pustno-karnevalska prireditev javnega pomena v Sloveniji, s 50-letno tradicijo organiziranih prireditev, katere podlaga so ohranjanje, negovanje, razvoj in prikaz izjemne pustne kulturne dediščine in etnografskega izročila ptujskega območja in Slovenije. Ptuj je že dosegel status slovenske pustne metropole in evropskega karnevalskega mesta, naš strateški cilj je postati največji EtnoFest (vsaj) v srednjeevropskem prostoru, zato dajemo poseben poudarek temu delu naše tradicije in dediščine ter sporočilnosti, po čemer smo unikatni.