Rekordna brezposelnost na območju evra

Območje evra je leto 2011 sklenilo z 10,4-odstotno stopnjo brezposelnosti, kar je najvišja vrednost, odkar je bilo območje skupne valute leta 1999 vzpostavljeno. Najvišjo brezposelnost so beležile Španija, Grčija in Latvija, najnižjo pa Avstrija, Nizozemska in Luksemburg, skupno pa je bilo brez dela ob koncu leta 16,5 milijona ljudi. V državah EU je medtem stopnja brezposelnosti znašala 9,9 odstotka, brez dela pa je bilo 23,8 milijona prebivalcev EU.

Francoske potrošnike skrbi recesija

Francoska gospodinjstva so decembra že drugič zapored znižala potrošnjo, ki je oba meseca upadla za 0,1 odsotka. Razloga za vse slabše potrošniško razpoloženje sta rast brezposelnosti, ki se je decembra zvišala za največ v zadnjih 12 letih, ter povečana skrb glede obljubljenega zvišanja davkov in varčevalnih ukrepov. Na letni ravni pa je francoska potrošnja upadla za 3,1 odstotka in še okrepila skrbi glede ponovne recesije drugega največjega evropskega gospodarstva.

Rast japonske industrijske proizvodnje

Obseg industrijske proizvodnje na Japonskem je lanskega decembra prvič po dveh mesecih spet zrasel, in sicer za štiri odstotke. Rast so spodbujali zlasti proizvajalci avtomobilov, mobilnih telefonov in polprevodnikov, ki jim je tako očitno uspelo omiliti posledice lanskega cunamija na Japonskem in poplav na Tajskem. Analitiki nadaljnjo rast pričakujejo tudi v bodoče, saj naj bi proizvodnja januarja zrasla za 2,5 odstotka, februarja pa za 1,2 odstotka.

JAR še ne bo predsedovala AU

Južnoafriška republika (JAR) je neuspešno naskakovala predsedstvo komisiji Afriške unije, vrhovnega političnega telesa črne celine, potem ko notranja ministrica Nkosazana Dlamini-Zuma ni pridobila zadostne podpore delegatov. To bo JAR vsaj za zdaj otežilo uresničevanje ambicioznih načrtov za AU, saj si država že dlje časa prizadeva, da bi organizacija prevzela vidnejšo vlogo v globalni politiki. Potrebne dvotretjinske podpore sicer ni uspelo pridobiti niti sedanjemu predsedniku komisije, Jeanu Pingu iz Gabona, ki pa ostaja na položaju do naslednjega junijskega srečanja AU.

IMF poziva Japonsko k zvišanju DDV

Mednarodni denarni sklad (IMF) je Japonsko pozval, naj za trikrat zviša davek na dodano vrednost (DDV) in s tem pripomore k zmanjšanju ogromne zadolženosti, ki znaša kar 200 odstotkov BDP. Japonska stopnja DDV je trenutno pri petih odstotkih in s tem ena najnižjih na svetu, premier Jošihiko Noda pa je že napovedal podvojitev stopnje DDV na deset odstotkov, a pri tem naletel na močan odpor javnosti in opozicijskih političnih strank.

Thyssen in Outokompu ustanavljata jeklarskega velikana

Nemški jeklarski velikan ThyssenKrupp je v okviru desetmilijardnega dezinvesticijskega programa pristal na prodajo skupine Inoxum z 11.500 zaposlenimi finski družbi Outokompu. Koncern bo s tem pridobil sredstva, ki jih potrebuje za pokritje Inoxumovih dolgov, dogovor, vreden 2,7 milijarde evrov, pa vključuje tudi vzpostavitev skupne družbe. V družbi, ki bo največji proizvajalec nerjavečega jekla na svetu, si bo Thyssen lastil 29,9-odstotni delež.

RBS očitno zgolj osamljen primer

Potem ko se je izvršni direktor Royal Bank of Scotland (RBS) Stephen Hester zaradi nasprotovanja javnosti odpovedal 963.000 funtov vredni nagradi, pa temu zgledu očitno ne bosta sledila še dva izmed najbolje plačanih britanskih bančnikov. Izvršna direktorja HSBC in Barclays, Stuart Gulliver oziroma Robert Diamond, bi tako lahko prejela večmilijonske nagrade, saj država za razliko od RBS in Lloyds v HSBC in Barclays nima lastniškega deleža ter posledično težje omejuje izplačevanje nagrad.

BSkyB bo konkuriral Netflixu

Največji britanski ponudnik plačljive televizije BSkyB bo začel predvajati spletni program, s čimer bo poskušal pridobiti nove stranke poleg svoje tradicionalne satelitske ponudbe. Razlog za ta korak je le 40.000 novih naročnikov v drugem četrtletju poslovnega leta, torej skoraj polovica manj od pričakovanj. S ponudbo spletnih filmov naj bi družba z 10 milijoni naročnikov začela že v prvi polovici letošnjega leta, s tem pa je napovedala tudi hud boj za gledalce s konkurenčnima ameriškima programoma Netflix in Lovefilm.

Pripravil Jernej Ogrin