"Če sem bil v petek, ko smo premagali Hrvate in se uvrstili v finale, najsrečnejši človek na svetu, sem zdaj najbolj žalosten. Zamudili smo odlično priložnost, da pred fantastičnimi domačimi gledalci postanemo vladarji Evrope. A očitno smo povsem pregoreli v preveliki želji za uspeh, čeprav je tudi srebrna kolajna noro dober dosežek. A vprašanje je, ali bomo še kdaj v življenju imeli takšno priložnost," je po izgubljenem finalu, v katerem je zbral 15 obramb, dejal srbski vratar Darko Stanić. Z 42 odstotki ubranjenih strelov je postal prvi vratar EP, toda v finalu ga je zasenčil danski čuvaj mreže Niclas Landin, ki jih je zbral kar 19. Srbi so na EP nastopili šele drugič (prvič pred dvema letoma v Avstriji in osvojili 13. mesto), kljub temu pa že osvojili srebro.

Srbi so igrali brez Žarka Šešuma, ki ga je med polčasoma petkove polfinalne tekme proti Hrvaški ranil - srbski navijač. Ta je želel s kovancem zadeti hrvaškega selektorja Slavka Golužo in igralca Ivana Balića, a je zgrešil in tarča je nepričakovano postal Šešum. Udarec v desno oko je bil tako močan, da so Šešuma takoj odpeljali v bolnišnico in ga tam tudi zadržali, vseeno pa je prišel na finale kot gledalec. A njegovi soigralci na tekmi niso niti enkrat vodili, uničil pa jih je Mikkel Hansen z devetimi zadetki iz trinajstih poskusov, ki je na koncu postal tretji strelec EP s 45 zadetki, drugo mesto pa je zadržal Slovenec Dragan Gajič (48). Šešum je očitno rojen pod nesrečno zvezdo, saj je bil ranjen že februarja 2009, ko so huligani napadli igralce madžarskega Veszprema in ubili Romuna Mariana Cozmo.

Danci so na svojem devetem nastopu v zgodovini EP osvojili peto kolajno in drugo zlato po letu 2008, ko so bili najboljši na Norveškem. "Lahko rečem le to, kar sem dejal že po petkovem polfinalu proti Špancem - da po zelo slabem začetku v Srbiji skorajda nihče ni verjel, da se lahko dvignemo iz pepela in pridemo povsem na vrh. A verjel sem v svoje fante, oni pa vase, iz tekme v tekmo smo bili boljši, najboljši pa takrat, ko je bilo najbolj potrebno - v finalu," je bil navdušen 53-letni danski selektor Ulrik Wilbek.

Po dveh zaporednih srebrnih kolajnah na EP (Norveška 2008, Avstrija 2010) so Hrvati sicer naredili korak nazaj, toda vseeno prišli do brona. Tudi Španci niso proti njim niti enkrat vodili, kljub bronu pa so igralci in vodstvo reprezentance po koncu tekme poskrbeli za škandal. Ker naj bi hrvaški novinarji iz Srbije poročali neresnično in škandalozno, so se odločili za njihov bojkot. V mešani coni, kjer novinarji čakajo na izjave po tekmi, nihče od hrvaških igralcev ni želel povedati niti besede (izjema je bila le hrvaška televizija), za izjave je bil na razpolago zgolj selektor Slavko Goluža. In vojna med hrvaškimi novinarji in reprezentanco je dobila novo poglavje...