»Dobrodošli v Srbiji, deželi rokometne fantazije« – tako se glasi eden izmed uradnih sloganov Eura 2012. Toda igra slovenskih rokometašev je bila včeraj vse prej kot fantastična. Že v prvem napadu je David Špiler z močnim strelom zadel vratarja Oleja Erevika v glavo in ga položil na tla, zatem pa so Skandinavci začeli polagati Slovence. V sedmi minuti je bil prisiljen selektor Boris Denič vzeti minuto odmora, kajti njegovi fantje so takrat že zaostajali z 0:4. V deseti minuti je bilo katastrofalnih 0:6, slovenski igralci pa so za prvi zadetek potrebovali kar deset minut in 37 sekund.

»Gorazd, Gorazd,« je odmevalo s tribun, ko je fantastični vratar Gorazd Škof začel zbirati obrambe kot po tekočem traku. V prvem polčasu jih je nanizal kar 14 in predvsem po njegovi zaslugi si je Slovenija minuto pred koncem priigrala prvo izenačenje (13:13). Tudi uvod drugega polčasa proti državi, ki ima registriranih več kot 105.000 rokometašev in rokometašic (dve tretjini je žensk), je minil v znamenju Slovencev. Ti so najprej naredili delni izid 4:0, v 39. minuti imeli tudi rekordno prednost petih zadetkov (21:16), poleg tega pa so Norvežani zaradi namernega udarca v vrat Uroša Zormana ostali brez Johhnyja Jensena, ki bo naslednji mesec dopolnil 40 let in ki je najstarejši igralec na EP 2012.

Vse je kazalo, da so Skandinavci na kolenih in da se bodo uresničile napovedi največje svetovne športne stavnice, na kateri so slovenski igralci veljali za favorite. Kvota za zmago Slovenije je bila namreč 1,8 (za en vložen evro je slovenska zmaga prinašala slaba dva), za uspeh Norveške 2,40, remi pa bi prinesel devetkratno povečanje vloženega zneska. Še več denarja bi zaslužil tisti, ki bi stavil, da bo strelski post Slovenije trajal dobrih osem minut. Med njim so Norvežani dosegli pet zadetkov zapored in izenačili na 21:21, le nekaj sekund pred tem pa je moral zaradi tretje izključitve predčasno med gledalce tudi Miha Žvižej.

V zadnjem delu tekme sta Dragan Gajič in David Špiler zapravila sedemmetrovki (skupaj je Slovenija zapravila tri), slovenski krvnik pa je bil vratar Ole Erevik. Član danskega Aalborga je v drugem polčasu zbral kar 13 obramb in skoraj izenačil Škofov dosežek iz prvega. V dramatični končnici se je Slovenija nekajkrat približala le na zadetek zaostanka, v predzadnji minuti zaradi predolgega jezika do konca ostala brez Škofa, trinajst sekund pred zadnjim znakom sirene pa še brez Luka Žvižeja, ki je zaradi prekrška dobil neposredni rdeči karton. Ko je Havard Tvedten zadel s sedmih metrov za vodstvo z 28:26, je bilo dokončno konec slovenskih sanj o zmagovitem začetku Eura. A že jutri je priložnost za popravni izpit proti Hrvatom, ki so z velikimi težavami premagali Islandijo (31:29).