Na kateri točki je trenutno projekt evropsko prvenstvo 2013?

Organizacija evropskega prvenstva je izziv za vsako državo. Ne gre toliko za število prebivalcev in velikost države, temveč za voljo, željo in sposobnost tistih, ki so neposredno odgovorni - torej Košarkarsko zvezo Slovenija. Ob kandidiranju za organizacijo smo točno vedeli, v kaj se spuščamo. Prvenstvo mlajših kategorij smo v Sloveniji že organizirali, tako da organizacijsko že približno vemo, kaj in kako. Tisto, kar je v naši moči, bo zagotovo urejeno tako, kot je treba. Gre tudi za velik finančni zalogaj ter nekoliko sreče, da se stvari idealno poklopijo. Prepričani smo, da bo tudi lega Slovenije, ki je v osrčju Evrope, izredno pripomogla k uspešnosti ter da to ne bo le velik košarkarski dogodek, temveč priložnost za vso državo, tako v turističnem kot promocijskem smislu.

Kako potekajo priprave na tako velik projekt?

Za zdaj vse tekoče. Še enkrat - kar je v naši moči, bo storjeno tako, kot je treba. Vsekakor pa smo na vezi z lokalnimi organizacijskimi odbori, da zadeve potekajo po časovnici, ki je določena. Pregled ob koncu lanskega leta je potrdil, da za zdaj nikjer nič ne škriplje. Seveda bomo imeli tudi v letošnjem letu vmesne postaje za preverjanje stanja, saj želimo imeti že pomladi leta 2013 vse pogoje za izvedbo uspešnega prvenstva.

Kdaj bodo prihodnji pregledi?

Čisto točno še ne vem. Vsekakor bodo formalni in neformalni pregledi, saj gre predvsem za spremljanje in skupne odločitve, ne samo za organizacijo z naše strani. Tudi Fiba Europe si želi, da bi bilo vse tako, kot je treba, zato bodo budno spremljali vsako našo potezo. Verjetno bo pogostost obiskov odvisna predvsem od naše uspešnosti. Če bomo zamujali in imeli odstopanja od časovnih rokov, bodo obiski bolj pogosti. Verjamem pa, da tega ne bo veliko. Dva ali trije obiski Fibe Europe v letošnjem letu so planirani, kaj več pa po vsej verjetnosti ne bo potrebno.

Pred članskim prvenstvom leta 2013 bo Slovenija letos gostila še prvenstvo do dvajset let.

Okostje članske reprezentance bo, kot kaže, sestavljeno iz generacije, ki bo letos igrala na prvenstvu mlajših članov. To je izredna priložnost, da se motivacija teh mladcev dvigne na najvišjo možno raven ter da na licu mesta pokažejo, kaj so sposobni narediti in če so opravili preskok iz talentov v izdelane vrhunske igralce. Prvenstvo na domačih tleh je za mlajše igralce emocionalno morda še bolj pomembno.

"Zlata generacija" se bo po letu 2013 poslovila, mnogi pa opozarjajo, da v ozadju ni več toliko talentiranih igralcev. Kje vi vidite reprezentanco v prihodnjih 20 letih?

Vajeti imamo v svojih rokah. Talenti so, toda treba jih je odkriti in z njimi kakovostno delati. Tu mislim tako na mlade igralce kot na mlade trenerje. Tudi dan slovenske košarke je pokazal, da se za prihodnost slovenske košarke ni bati. Imamo zalogo, a talent ne sme ostati talent - treba ga je ustvariti v vrhunskega igralca. Verjetno se nam bo v prihodnje, tako kot sedaj, poznala vsaka odpoved ali poškodba, a tu zaradi majhnosti ne moremo ničesar. Ni vredno objokavati, česar nimamo, temveč s tistim, kar imamo, narediti največ, kar se da.