Ker je bil za tekmovalci skakalni maraton, saj so bili na skakalnici že nekaj minut po osmi uri, vseh obveznosti pa je bilo konec okrog 17. ure, ko se je že spuščal mrak, je kar med klepetom z novinarji pojedel kosilo - skodelico golaža in žemljo.

Ste zadovoljni s prvim in petim mestom?

Zelo. Za menoj je lep dan. Malce me žre finalni skok na drugi tekmi, ko so mi zaradi napake milimetri zmanjkali, da bi me neslo še kakšnih 20 do 30 metrov dlje. Težava se je začela že v zaletni smučini, ko me je med počepom v kolku zagrabil krč, ki se zgodi, če si malo utrujen in dehidriran po tako dolgem dnevu. Pred dvema letoma me je pogosto zagrabil krč, zato sem jedel tablete s kalcijem.

Na prvi tekmi vam je šlo vse, kot ste si želeli.

Takoj, ko sem na mizi odskočil in začutil smuči, sem vedel, da me bo neslo zelo, zelo daleč. V poskusnem skoku sem bil neučakan, zato sem skok le nastavil, a sem še vedno zmogel do 188,5 metra. Ko je šlo zares, sem vse naredil tako, kot je treba, torej bil točen na mizi, počakal, da sem se naložil na smuči, in nato užival, saj sem od prvega trenutka vedel, da me bo neslo čez 200 metrov.

Na prvi tekmi ste imeli tudi ugodne razmere v zraku, na drugi pa ste bili spet med osmoljenci.

Saj sem vseskozi govoril, da bom tudi jaz enkrat prišel na vrsto za vzgonski veter, a ko do tega pride, je priložnost treba znati izkoristiti. Če bi skakal malo slabše, mi tudi vzgonski veter ne bi pomagal. Potrditev forme je popoldanski nastop z vetrom v hrbet.

Zaradi slabega vremena kar dva dneva niste mogli leteti.

Čakanje se je spremenilo v popoln dolgčas. Kljub obilici snega je bila letalnica super pripravljena, zato sem šel še z večjem veseljem na tekmo.

Med prvo tekmo so dvakrat znižali zaletišče, kar je pomenilo tudi nižjo hitrost.

Nič me ni motilo. Od sebe nisem pričakoval nič posebnega, ker se ne počutim najbolje. Že dva dni sem prehlajen, zvečer mi je malo vroče, a temperature nisem meril, pa še zjutraj sem se zbujal ob šestih. A krajši spanec je povezan tudi s tem, da postajam starejši. Predvsem sem varčeval z energijo in pomagal z vitamini.

Kaj vam pomeni ta zmaga?

Imel bi že štiri, če bi v lani v Planici počakali na ugodnejše vetrovne razmere. Vesel nisem le zase, ampak tudi za ekipo, ki dela z menoj, da se lahko zraven veseli. Nekaj najlepšega je bilo, ko sta se po mojem skoku trenerja Janus in Grilc veselila na trenerski tribuni. To je zadoščenje, ki ga v preteklih letih nisem pogosto občutil.

Premagati Avstrijce na njihovih tleh je še dodaten užitek.

Tako kot v vsakem športu so tudi v skokih najslajše zmage na tekmovališčih velikih domačih favoritov. Slavje na Kulmu ima še dodatno težo, ker je to resnično spektakel z množico gledalcev.

Avstrijci so malo žalostni.

To je sestavni del športa. Eni smo bolj veseli, drugi pa malo manj. Le drugouvrščeni Thomas Morgenstern mi je čestital iz srca. Zmago privoščim vsakemu, tudi Schlierenzauerju, a pravila je treba spoštovali. Rajši vidim, da nas je zmagovalcev čim več, ker Avstrijci tako stalno zmagujejo.

Vi ste po Freitagu in Bardalu tretji, ki je razbil avstrijsko prevlado.

Upam, da jih bo še kdo premagal. Ito je blizu, a mu ne dovolijo. Najbolj bom vesel, če jih bom še jaz kdaj ugnal.

Kulm je za vas srečen kraj.

Letalnica ni med mojimi najljubšimi, a mi je izredno všeč vzdušje, ker naredijo spektakel na tleh in tudi v zraku, ko v akrobacijah sodelujejo tudi letala.

Nastop na Kulmu je verjetno zelo dober obet za napad na mali globus za polete in za svetovno prvenstvo v poletih v Vikersundu.

Do tja je še dolga pot, do Vikersunda dober mesec, do Planice debela dva meseca. Najprej bi rad naredil lepe skoke v Zakopanah, ker na Poljskem še nikoli nisem bil visoko uvrščen, za nameček je to še ena tekma z izrednim vzdušjem zaradi gledalcev. Upam, da bo vso sezono zadržal dobro formo.

Po zaslugi Tine Maze je veliko govora o spodnjem perilu športnikov. Ali ste tudi vi morda oblekli hitre spodnjice?

Imam enodelen dres, pa še do tega sem prišel po zvezah, da je podoben tistim, ki jih imajo Avstrijci. Za tekmo imam ritual, da imam vedno sveža oblačila, da me v preznojenih oblačilih ne bi gledali postrani in se zmrdovali, da sem Balkanec.

Kam bo šel nedeljski zaslužek?

Do konca sezone o tem sploh ne razmišljam, ker imam preveč drugega dela, zato se nabira na bančnem računu.