Že minuli teden smo poročali, da je NLB v stečaju GPG Kipkopa "pozabila" prijaviti ločitveno pravico na eno od nepremičnin družbe. Ločitveno pravico so prijavili prepozno, zato jo je sodišče zavrglo. Videti je, da uslužbenci banke težko sledijo vsem prisilnim poravnavam in stečajnim postopkom, v katerih je ujeta banka.

NLB je rok za prijavo ločitvene pravice v primeru stečaja Gradišča potekel sredi aprila letos, bančniki pa so jo prijavili pet mesecev prepozno. Ker je ljubljansko okrožno sodišče vlogo NLB zavrglo, se je ta pritožila na višje sodišče. Iz pojasnila slednjega je razvidno, da je banka tudi spisala "obsežno pritožbo", v kateri je izrazila željo, naj jim preprosto odobrijo naknadno prijavo. Vendar je višje sodišče pritožbo NLB označilo za neutemeljeno.

Iz obrazložitve sodišča izhaja, da je Gradišče postalo lastnik nepremičnine s hipoteko že po tem, ko je potekel rok za prijavo ločitvenih pravic upnikov. A to po pojasnilu sodišča ni dovolj za podaljšanje roka za prijavo ločitvene pravice. Poleg tega je NLB svojo s hipoteko zavarovano terjatev prijavila tudi v stečajnem postopku Vegrada-AM, kjer naj bi ji bila ločitvena pravica tudi priznana. "Za odločitev o pritožbi v tej zadevi to ni pomembno," je zapisalo višje sodišče. S seznama terjatev Vegrada-AM sicer izhaja, da ima NLB za skoraj 110 milijonov evrov terjatev, terjatev v višini 107 milijona evrov pa ima prerekano. V primeru Gradišča ima medtem prijavljenih za 2,4 milijona evrov terjatev. Spomnimo, težave Gradišča so bile v veliki meri povezane z neplačniki, med katerimi je tudi Vegrad, predstavnik Gradišča pa je bil tudi imenovan v upniški odbor Vegrada.

katja.svensek@dnevnik.si