Zmagal sem lažje kot v Tunjicah. Tukaj je bila trasa bolj pisana za specialna ciklokros kolesa, več je bilo ravnic, ovire pa so bile previsoke, da bi jih z gorskimi kolesi množično preskakovali. Ciklokros pač ni samo kronometer, kot je glede na napore najbolj primerljiva disciplina, seveda s prvinami gorskega kolesarstva, ampak je pomembna tudi prava taktika," je Luka Mezgec (Sava) pripovedoval po drugi zaporedni zmagi na drugi dirki niza srečanj v ciklokrosu, s katerim se je povsem na novo prebudila vsa kolesarska scena.

"Ciklokros je bolj zanimiv kot mednarodna VN Kranja," je pripomnil navdušeni navijač po dirki, v kateri je kolesar Save v mrzlem nedeljskem popoldnevu v zadnjih treh kilometrih pobegnil novomeškemu profesionalcu ekipe Geox in najboljšima gorskima kolesarjema pri nas. Mnogi so že pričakovali, da bo odločal sprint na kolesarskem dirkališču v Stražišču, kjer se je vse dogajalo. Če je osma z lestvice UCI Tanja Žakelj, ki ob mladinki Tini Perše ni imela resne konkurence, malce potožila, da so prav temperature pod ničlo zanjo največja tegoba slovenske različice ciklokrosa, pa je bilo kar 120 kolesarjev navdušenih kot otroci. O novem preskoku z obiskom dirk v tujini pa Luka Mezgec razmišlja trezno. "Seveda bi si želel izkusiti vzdušje v Belgiji. Vendar se še kako zavedam, da še nismo na stopnji, da bi bili konkurenčni, kot tudi nismo v svetovnem pokalu v olimpijskem krosu z gorskimi kolesom. Za nas, cestne kolesarje je ciklokros kot nalašč za pripravljalno obdobje. Med tednom ni treba delati intervalov, saj je dirka v ciklokrosu dovolj. Dirka naredi povsem drugačen klik v glavi," pravi Mezgec.

Potem ko Kristijana Korena kljub obljubi ni bilo v Kranj, je Marko Kump po 13. mestu na uvodni dirki že pokazal, koliko velja. Usoda njegove ekipe Geox ga ne skrbi. "Pravijo, da ekipa bo, čeprav brez sponzorja Geox. Da bo imela status v drugem razredu Pro kontinental UCI. Ali bomo imeli venezuelskega sponzorja, pa zdaj odloča njihov predsednik Hugo Chavez. Ciklokros je zelo zanimiv, zato se ga udeležujem," je navrgel Kump. mm