Direktor družbe Univerziada 2013 Srečko Vilar se je ta teden mudil v Lozani, kjer je pred odločilnim srečanjem konec novembra vodstvu Mednarodne univerzitetne športne zveze (Fisu) predstavil najnovejše zamisli organizatorjev mariborske univerzijade.

Kot je dejal za STA, jih je seznanil z investicijskimi spremembami in prenovljeno finančno konstrukcijo, pa tudi z nekaterimi spremembami na področju nastanitev, kjer so nočitvene zmogljivosti za ekipe še bolj skoncentrirali na samo mesto, predvsem v študentske domove. Ob tem so jim predstavili tudi projekt prostovoljcev, ki ga nameravajo izpeljati skupaj z mariborsko univerzo in študentsko organizacijo.

Vodstvo Fisuja je na sestanek konec novembra v Bruslju pozvalo vse odgovorne v tem projektu, torej tudi predstavnike udeleženih lokalnih skupnosti, vodstvo Slovenske univerzitetne športne zveze (Susa) in organizacijskega odbora ter predstavnike države. Takrat bo treba dati tudi verodostojna zagotovila, da bo ta zmanjšan obseg investicij uresničen v popolnosti.

Od že tako okleščenega seznama investicij je zdaj ostala le prenova in dograditev ledne dvorane z novo ledno ploskvijo v Mariboru, kar pomeni, da je odpovedana gradnja dvorane v Radvanju. Pri zagotavljanju lednih površin za izvedbo drsalnih tekmovanj so se zdaj odločili za prenovo dvorane Lukna, o čemer bodo prihodnji teden zadnjo besedo rekli odgovorni za drsalna tekmovanja pri Fisuju, curling pa naj bi po novem izvedli v dvorani Draš pod Pohorjem.

Nadaljevali bodo tudi projekt tekaškega poligona pod Pohorjem, kjer bodo potekala biatlonska tekmovanja, s povezavo cevovoda do tekmovališča. Že nekaj časa je jasno, da ne bo nič s projektom smučišča Jonatan za hitre discipline do Ruš, kar pa pod vprašaj postavi tudi sodelovanje omenjene občine pri projektu.

"Ravno ploskali nam niso, a se zavedajo trenutnih finančnih težav celotne Evrope. Predvsem želijo, da se projekt spelje na visoki ravni, saj menijo, da si Slovenija ne bi smela umazati dobrega imena v športnih in organizacijskih krogih. Jasno pa je, da zahtevajo, da se popravljeni obseg investicij izpelje v celoti, pri čemer se bojijo izjemno kratkih rokov," je na vprašanje, kako so se predstavniki Fisuja odzvali na njegove informacije, za STA odgovoril Vilar.