Vladimir Kevo, predsednik brežiškega kluba ter vzgojitelj Primoža Kozmusa in Barbare Špiler, si sicer dobro predstavlja, koliko ljudi je potrebnih za organizacijo mitinga, a mu je tudi dan d vzel ogromno energije in živcev, tako da je hodil okoli povsem preznojen. Tik pred začetkom prve discipline smo si vzeli nekaj časa in ga povprašali o aktualni problematiki, ki najbolj zanima slovensko javnost. Je kaj novega okoli sodelovanja med Kevom in Kozmusom?

"Ko se je Primož vrnil iz Južne Koreje, sem bil z družino na morju. Ko sem se vrnil, sem ga poklical in sva se usedla. Spila sva pivo in..." je spodbudno začel Vladimir Kevo ter nadaljeval: "... in to je bilo to." Nič konkretnega? "Nič! Kot sem se čutil dolžnega, da Primožu osebno čestitam za osvojeno kolajno v Daeguju, se mi zdi logično, da bi o morebitnem sodelovanju on vprašal mene. Očitno se je odločil, da pelje pot naprej z zdajšnjim trenerjem. Jaz njega za vsako ceno ne potrebujem, on pa očitno mene tudi ne," je končal brežiški strokovnjak.

Čeprav ima Kozmus v tem času nekoliko počitka po uspešni sezoni, je vseeno prijel kladivo za nastop na domačem stadionu. V seriji metov prek 70 metrov pa je najdlje vrgel v šesti seriji, in sicer 72,75 metra, tako da mu varovanec Keva, Brazilec Wagner Domingos, ni bil kos. "Odločil sem se, da grem naprej z enako zasedbo, torej da moj trener ostaja Marjan Ogorevc. Sezona je pokazala, da smo na pravi poti," je pojasnil Primož Kozmus, bronasti s SP v Daeguju. "Prihodnji mesec se bom začel pripravljati na olimpijsko sezono. Odločil sem se, da bomo zimo preživeli v San Diegu, kamor bomo odšli sredi novembra in se vrnili marca. Upam, da ne bo težav z vizumi, saj potrebujemo dovoljenje za bivanje dlje kot tri mesece, kolikor velja turistični vizum," je pojasnil Kozmus.

Domača junakinja Barbara Špiler je z daljavo 64,22 metra v tretji seriji presenetila sebe in trenerja Keva. "Nisem pričakovala tako dolgih metov. Po sezoni sem si vzela nekaj premora in šla za kratek čas na morje, tako da trenutno nisem dobro pripravljena," je pojasnila evropska mladinska prvakinja, ki bo prihodnji teden postala študentka, saj se je vpisala na višjo ekonomsko šolo v Brežicah: "Prihodnje leto bom postala mlajša članica. Pričakujem, da bom potrebovala dve, tri leta, da se prebijem tudi v članski konkurenci. Zanesljivo se mi bo še kolcalo po mladinskih časih, ki so bili lepi in tudi uspešni. Zelo sem zadovoljna tako z rezultati kot napredkom."

Osrednji cilj sezone bo za 19-letno Brežičanko izpolnitev norme za nastopa na članskem EP v Helsinkih (68 metrov, osebni rekord 67,06 metra, ki ga je dosegla julija v finalu mladinskega EP v Talinu) in OI v Londonu (69 metrov). "Zame je pomembno, da si pridobim članske izkušnje na velikih tekmah, saj sem še mlada. Računam, da bom normi izpolnila do maja ter se kasneje čimbolj pripravila na veliki tekmi," je pojasnila Špilerjeva. "Seveda spremljam tudi rezultate najboljših metalk na svetu. Za zdaj so res nedosegljive. Moja naloga je, da se jim v naslednjih letih čimbolj približam, kasneje pa se z njimi enakovredno pomerim," je odločen največji up slovenske atletike.