XLAB danes deluje na treh področjih oziroma ima tri oddelke: raziskovalnega, oddelek za razvoj internetnih komunikacijskih tehnologij in oddelek za razvoj programske opreme v medicini. Prek povezave z domačimi, predvsem pa tujimi strokovnjaki s področja informacijskih tehnologij se je podjetju uspelo vključiti v številne raziskovalne projekte, ki jih EU ali država sofinancira v okviru programov za konkurenčnost in inovativnost.

Za podjetje XLAB je bilo posebno prelomno leto 2003, ko so ustanovili raziskovalno skupino XLAB Research, znotraj katere izvajajo temeljne in aplikativne raziskave na področju računalniških omrežnih tehnologij. Rezultati najnovejše raziskave analitske hiše IDC kažejo, da je bil XLAB v letu 2010 glede na dobavo storitev javnega oblaka med slovenskimi ponudniki na najvišjem mestu.

Delovanje podjetja XLAB temelji na znanju, zaupanju, pozitivnih moralnih vrednotah, predvsem pa demokratičnih principih urejanja odnosov med zaposlenimi. Sproščenost pri delu, fleksibilen delovni čas in način dela v podjetju imenujejo "googlovsko" vzdušje, kajti računalničarji imajo drugačne motivacijske vzvode. Polovica zaposlenih v podjetju je računalničarjev, preostali pa so večinoma matematiki in elektroinženirji. Povprečna starost zaposlenih je 31 let. 10 odstotkov zaposlenih ima doktorat, 10 odstotkov magisterij, ostali imajo univerzitetno izobrazbo. Dodana vrednost na zaposlenega je 51.966,98 evra. Podjetje v raziskave in razvoj vlaga nadpovprečno veliko, celo do 40 odstotkov prihodka od prodaje.

Njihov raziskovalni oddelek je "kotel" novih znanj in razvoja novih produktov, ki jih podjetje pošilja na globalni trg. Pri razvoju sodelujejo z mrežo institucij iz EU. Njihov paradni produkt ISL Online ima še velik potencial širjenja, podjetje pa je že leta 2003 razvilo svojo lastno platformo za spletno komuniciranje ISL Online Network, ki temelji na tehnologiji računalništva v oblaku in zagotavlja neprestano dostopnost in stabilnost storitve.

Zaposleni lahko neprestano posredujejo dobre ideje na sestankih ali prek elektronskega sistema zbiranja idej. V podjetju močno spodbujajo izobraževanje in pridobivanje različnih certifikatov.

Kot velik potencial v podjetju zaznavajo trga Brazilije in ZDA, prisotni so v mnogih znanih podjetjih, kot so Daihatsu Motors, Konica Minolta, IBM, Coca-Cola, Intel, SAP, Raiffeisen bank, v Sloveniji pa v Abanki, Gorenju, Halcomu in drugih.

Vodstvo več kot polovico delovnika nameni komunikaciji z zaposlenimi, v njihovih očeh so vsi zaposleni enakovredni. V podjetju je veliko mladih iz različnih krajev, zato je podjetje odprlo poslovalnico v Vipavi in Novem mestu, razmišljajo pa tudi o novi v Celju.

XLAB ima zelo dobro razvito partnersko mrežo po svetu. Leta 2009 so odprli svojo podružnico v Veliki Britaniji. Med njihovimi najpomembnejšimi trgi je Japonska, trg z dobro razvito internetno infrastrukturo, kjer je zanimanje za njihove produkte veliko. Z japonskimi partnerji, ki skrbijo za uspešno lokalno prodajo izdelkov, so razvili tesen in zaupanja vreden odnos. Skupna partnerska mreža zajema okoli 20 podjetij, kar je pomembno tudi zaradi razširjenosti njihovega softwara, ki je preveden že v 27 jezikov. 

Predstavitev v celoti je na www.gazela.com.