Cimos Koper: Po sanjski sezoni 2010/2011, v kateri so Primorci dosegli rokometni "hat-trick" (državni in pokalni prvaki Slovenije ter zmagovalci evropskega pokala challenge), na Obali verjetno pričakujejo njeno ponovitev. Kljub temu bo to za okrepljene Koprčane (med štirimi novinci je najbolj znan vratar Gorazd Škof) zelo težka naloga, kajti svoj davek bo verjetno zahtevalo tudi igranje v elitni ligi prvakov. Cimos, katerega proračun naj bi se gibal okoli 2,5 milijona evrov, ima tudi v novi sezoni zelo visoke cilje, kar potrjujejo besede trenerja Fredija Radojkoviča: "V tem klubu so cilji vedno visoko zastavljeni. Moja slaba lastnost je, da se uspehov ne veselim dolgo, ampak hitro postanem lačen novih. Dobro smo delali tudi med pripravami, zato sem optimist."

Gorenje Velenje: Kljub fantastičnemu začetku minule sezone so Velenjčani tako v slovenski ligi kot v pokalnem tekmovanju ostali brez lovorike. "Prepričan sem, da se nam kaj takšnega ne more ponoviti. Moja želja je, da bi do februarja igrali tako dobro kot lani, nato pa precej bolje kot v prejšnji sezoni," upa Gorenjev trener Branko Tamše, ki je sicer ostal brez štirih igralcev, vendar jih je prav toliko tudi dobil. Uvod v sezono je bil za Velenjčane odličen, saj so z zmago proti Cimosu v Trbovljah osvojili slovenski superpokal.

Celje Pivovarna Laško: Po lanski zelo slabi sezoni se v mestu ob Savinji pod vodstvom novega trenerja Vladana Matića in novega predsednika Dušana Zorka nadejajo novega rokometnega vstajenja. V pripravljalnem obdobju so imeli Celjani kopico preglavic s poškodbami (Žiga Mlakar, Gregor Potočnik, Carlos Prieto...), za dodaten šok pa je poskrbela tragedija Marinka Kelečevića (smrt v prometni nesreči) dan pred začetkom priprav. "V prejšnji sezoni sta bila tako Cimos kot Gorenje pred nami, a upam, da bo letos drugače. Morebiti so Koprčani in Velenjčani tudi v tej sezoni pred nami, a poudarjam: spoštujemo vsakega nasprotnika, vendar se po drugi strani prav nikogar ne bojimo," pravi trener Vladan Matić. Že v pripravljalnem obdobju se je izkazalo, da je bila vrnitev vratarske legende Dejan Perića v Celje zadetek v polno.

Loka: Gorenjci so v minuli sezoni pod vodstvom trenerja Gregorja Cvijića navduševali s predstavami na parketu, njegovega naslednika Boštjana Makovca pa na klopi škofjeloškega kluba čaka precej težje delo. Izgubil je kopico najboljših igralcev (med njimi tudi reprezentanta Jureta Dolenca), do sprememb pa je prišlo tudi v klubskem vodstvu, saj se je po odhodu Sreča Barbiča na predsedniško mesto vrnila Zvonka Košir.

Trimo: Moštvo trenerja Ivana Vajdla, ki je v prejšnji sezoni ligaško tekmovanje končalo na šestem mestu, je doživelo zgolj minimalna igralske spremembe. "Tudi v tej sezoni se želimo uvrstiti med najboljših šest klubov oziroma v končnico za prvaka. Zavedamo se, da bo konkurenca huda. Prva tri mesta so verjetno že oddana Cimosu, Gorenju in Celju Pivovarni Laško, v boju za preostala tri mesta pa je vsaj šest klubov," meni trener Ivan Vajdl.

Maribor Branik: V štajerski prestolnici je bil rokometni trg najbolj razgiban, saj je v klub prišlo ali odšlo kar dvajset igralcev. Klub se je na čude(že)n način rešil pred bankrotom (prisilna poravnava), med devetimi novinci pa je kar šest tujcev. "Ekipa je kombinacija starejših in izkušenih igralcev ter mlajših in naprednih z željo po napredku, dobrem rezultatu in lastni promociji. Tisti, ki si bodo v Mariboru želeli ogledati vrhunski rokomet, bodo zagotovo imeli priložnost za to," napoveduje Branikov trener Marko Šibila. V slogu nogometašev Maribora, ki doma in v tujini blestijo v vijoličnih dresih, bodo to v tej sezoni z enako barvo dresov poskušali tudi njihovi rokometni kolegi, ki so v minuli sezoni osvojili peto mesto.

Jeruzalem Ormož: Vinarji so v prejšnji sezoni osvojili zanje skromno deveto mesto (leto prej šesto ter tretje v pokalu Slovenije), v tej pa jih znova čaka ogorčen boj za obstanek med prvoligaško druščino. Trener Saša Praprotnik (minulo sezono je začel na klopi Ormožanov, potem ga je zamenjal Aleš Filipčič, zdaj pa je Praprotnik znova glavni trener) je ostal brez prvega zvezdnika in občasnega reprezentanta Roka Žurana, ki je odšel v Celje. "Oslabljeni smo, še posebej zaradi Žuranovega odhoda. Prvi cilj je obstanek v ligi," se zaveda trener Saša Praprotnik.

Ribnica Riko hiše: Po dolgih letih upanja, želja in napačnih potez se klub iz dežele suhe robe le nadeja velikemu uspehu - uvrstitvi v končnico za prvaka. Tudi v minuli sezoni so Ribničani s sedmim mestom za las zgrešili uvrstitev med šest najboljših klubov v državi, a so jo rešili z zgodovinskim tretjim mestom v pokalnem tekmovanju. Eden od nosilcev igre David Kovač se je po neuspešnem poskusu prodaje v drugi klub pripravam pridružil šele sredi avgusta, med šestnajsterico igralcev pa jih je kar deset iz domačih vrst. "Tekaško smo zmogljivejši kot lani, a smo prikrajšani za levičarja na položaju zunanjega igralca. Vseeno je osnovni cilj uvrstitev med šesterico, čeprav smo proračun zmanjšali za tretjino" napoveduje trener Mišo Toplak.

Krka: Dolenjci so v lanski sezoni osvojili osmo mesto v prvi ligi, kar je največji uspeh kluba, v letošnji pa želijo narediti (najmanj) korak višje. Dirigentsko palico je prevzel Samo Jug, dosedanji pomočnik prvega trenerja Benjamina Teraša (ta ni pristal na pogoje za nadaljnje sodelovanje), Krka pa je tik pred začetkom prvenstva dobila pomembno okrepitev - mladinskega reprezentanta Jerneja Papeža (Trimo Trebnje). Ostalih okrepitev v Novem mestu menda niso niti iskali, saj stavijo na mlade iz lastnega pogona. Kljub temu je klubska uprava za glavni cilj postavila uvrstitev v končnico za prvaka, trener Jug pa je prepričan, da je igralski kader sposoben izpolniti želje (zahteve) nadrejenih.

Šmartno Herz Factor banka: Po drugi zaporedni sezoni med slovensko elito (v prejšnji so (ne)pričakovano obstali med prvoligaši) bodo izbranci trenerja Jaka Kešeta začeli z enakim ciljem - obstanek v prvoligaški druščini. Glede na vsaj uradno najmanjši proračun med dvanajsterico (135.000 evrov) in precejšen odliv igralskega kadra s posledično veliko pomladitvijo se zdi obstanek še precej težje dosegljiv, a moštvo na čelu z novim kapetanom Alešem Šmejcem (v domači klub se je vrnil iz Slovana) in samo eno okrepitvijo (Anej Jovanovič) se nadeja ponovitvi lanskega scenarija in obstanku med slovensko elito.

Krško: Po krajšem premoru se Krčani vračajo v prvoligaško konkurenco, potem ko so pod vodstvom trenerja Uroša Šerbca prepričljivo osvojili prvo mesto v 1. B ligi. "Brez dvoma je zadnji hiter izpad pustil določene posledice v samozavesti igralcev, zato bo še toliko pomembnejši začetek nove sezone. Naš glavni cilj je seveda jasen - obstanek v ligi. Prva sezona je vedno najtežja in če nam uspe obstati v prvi ligi, bo v naslednji že precej lažje," priznava trener in nekdanji odlični rokometaš Uroš Šerbec, ki je glavno okrepitev dobil v krožnem napadalcu, Srbu Vuku Lazoviću, sicer srčnemu izbrancu rokometašice Barbare Varlec.

Istrabenz plini Izola: Drugouvrščeno moštvo v 1. B ligi v minuli sezoni je po sporu med ZROPS in RZS namesto igranja kvalifikacij vendarle neposredno napredovalo med prvoligaše, glavni cilj drugega primorskega predstavnika v prvoligaški druščini (poleg Cimosa) pa je seveda obstanek v ligi. Poleg podaljšanja pogodbe z glavnim pokroviteljem (Istrabenz plini so dosedanjo desetletno zvestobo podaljšali še za dve sezoni) je za moštvo trenerja Vlada Hrvatina, ki razpolaga z okoli 250.000 evrov proračuna, največja pridobitev vrnitev Petra Božiča (Slovan) v matični klub.