Potek tekme je bil malce drugačen od taktičnega načrta: zasesti prvo mesto, povečevati prednost, nadzirati tekmo in v zadnjih 500 metrih odbiti vse napade. Enako taktiko sta imela Francoza Berreset in Bahain, a sta ju blejska asa strla v zadnjih 500 metrih, potem ko sta tri četrtine zaostajala približno pol dolžine čolna. "Veliko bolj sem zadovoljen s takšnim razpletom, kot če bi izgubila vodstvo. Sva zadovoljna, kaj morava izboljšati, saj bo treba že v polfinalu pokazati precej več. V treh prostih dneh naju čaka izpolnjevanje zavesljaja, ki ni nikoli popoln in ga lahko popravljaš do konca življenja," je povedal vidno zadovoljni 32-letni Luka Špik po tekmi, ki jima je prinesla tudi psihološko prednost, saj bodo imeli tekmeci zaradi časov (druga na sredini, prva v cilju med vsemi štirimi skupinami) do njiju malo več strahospoštovanja.

"Ko smo bili pri otoku, sem vedel, da bova tekmo dobila. Francoza sta vseskozi napadala, a se nista uspela toliko odlepiti, da ju ne bi videla, zato nama je ostalo za zadnjo četrtino proge več moči. Odvalil se nama je kamen od srca, ker sva bila vseskozi v negotovosti, koliko sva sploh vredna," je priznal Iztok Čop, ki si je po nastopu vzel pol ure časa za klepet z novinarji. Nato si je v družbi žene Petre in hčerk ogledal še ostale tekme. Amber in Ruby sta izkoristili urici z očetom, zato je Iztok, ko ju je prenašal za vratom, pripomnil: "Tole je težje, kot je streti Francoza."

Čop je svaril pred evforijo po tekmi. "V tekmo sva šla bolj resno kot v preteklosti, ker nisva bila favorita, zato to ni bil rutinski nastop. Bila sva negotova, nisva vedela, kam spadava. Na treningih sva vedela, da gre bolje kot v Luzernu, a sva tudi nihala. Če bi peljala solo, s to vožnjo ne bi bil pretirano zadovoljen, a očitno v danih pogojih ni bilo slabo v primerjavi s tekmeci. Popraviti morava finiš. Na koncu sva vse delala na silo, z nekaj več elegance bi šlo hitreje. Ovira je utrujenost, le glava je tista, ki žene vse naprej," je analiziral Čop.