Vprašanje, katera je tvoja krvna skupina, na Japonskem ni nič nenavadnega. Začetki segajo v leto 1930, ko so Japonci sprejeli teorijo (ne)ujemanja osebnostnih lastnosti med različnimi krvnimi skupinami. Ta fenomen je tam vsaj tako priljubljen kot horoskop. S krvnimi skupinami je tako kot z nebesnimi znamenji, nekatere se med seboj ujemajo, druge ne, pravijo.

Še več, od krvne skupine je lahko odvisno vaše ljubezensko razmerje in celo zaposlitev. Japonci verjamejo, da kri pove prav vse o človeku. O tem obstajajo celo knjige, ki gredo v deželi vzhajajočega sonca za med. Serija knjig, v kateri je po ena za vsako krvno skupino, se prodaja v milijonih izvodov. Nekateri japonski politiki menijo, da je podatek o krvni skupini tako pomemben, da ga razkrijejo tudi na spletu.

Nekateri v vsem skupaj že pretiravajo

Neka televizijska mreža predvaja oddajo o ženskah, ki svojega izbranca iščejo glede na krvno skupino. To pa še ni vse. Nekatera podjetja svojim zaposlenim dodeljujejo naloge prav glede na krvno skupino. Celo otroci so v nekaterih vrtcih razdeljeni po tem. V nekaterih športih igralcem glede na krvno skupino prilagodijo trening.

Da vse ni le nedolžna zabava, dokazuje dejstvo, da Japonci poznajo izraz "bura-hara", kar pomeni nadlegovanje krvnih skupin. Kljub opozorilom pa mnogi delodajalci v razgovorih za službo še naprej sprašujejo po krvnih skupinah kandidatov. To naj bi bilo na Japonskem tako razširjeno, da se celo predstavniki podjetij ne zavedajo, da lahko takšno ločevanje vodi v diskriminacijo. Kot protiutež temu pa nekateri japonski psihologi ljudi opozarjajo in jih prepričujejo, da krvna skupina z osebnostjo nima opraviti prav nič. Ideja spodbuja ljudi, da presojajo druge glede na krvno skupino, ne da bi jih poskušali razumeti kot človeška bitja. Je zelo podobna rasizmu. "Uvožena" je bila iz nacistične Nemčije in njihove ideologije.