Zmaga Marka Cavendisha, brez svojega vlaka HTC, v blagi vzpetini v Cap Frehelu, kar je njegova 16. zmaga v Franciji doslej, ter ohranitev rumene majice Thora Hushovda sta bili na koncu kar malce na obrobju.

Padec je bil vsekakor posledica nervoze in stresa, saj so vsi ob severni obali pričakovali veter in želeli voziti spredaj. Agresivnost se je kazala tudi z visoko povprečno hitrostjo 47 kilometrov na uro v prvih dveh urah. Padec se je zgodil razmeroma spredaj v koloni, ob kolesarjih, razporejenih čez celotno cesto. Očitno je eden s sprednjim obročnikom zadel ob zadnji obročnik, kar je povzročilo padec peterice ob robu ceste. Udeležen je bil tudi kapetan ekipe Rabobank Robert Gesink. Sicer izredno spretni Brajkovič je predvsem v izogib padcem vožnji v ospredju posvečal veliko pozornost. Tokrat ni imel nikakršne možnosti, da bi se izognil padcu. Poleg številnih odrgnin je bila najhujša poškodba glave z ureznino tik nad očesom ter pretresom možganov. Prav zaradi slednjega so ga tudi z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. Zagotovo ga je še hujših poškodb rešila čelada.

Ob ponesrečenem kolesarju je bil vseskozi tudi športni direktor Dirk Demol, vendar je bilo zaradi zmedenosti in odsotnosti enega od štirih kapetanov RadioShack očitno, da v takem stanju do cilja ne bi zmogel. Tragično za Brajkoviča je, da je na tak način že na začetku na vrhu seznama tragičnih junakov letošnjega Toura. Pred njim sta odnehala le Belgijec De Walle in Francoz Kern. Dan so zagotovo zaznamovali številni padci glavnih imen. Poleg Brajkoviča in Gesinka so bili na tleh tudi Brad Wiggins, Alberto Contador, Danec Sorensen, Tom Boonen.

Včerajšnjo etapo je imel Borut Božič posebej na očeh, vendar je v finalu ostal daleč zadaj. "Imel sem povsem prazne noge. Verjetno sem med etapo premalo jedel. Ves dan je bilo vse tako živčno, tako napeto, da sem temu posvetil premalo pozornosti," je vzrok našel Idrijec. Razočaranje zanj je še toliko večje, ker je na letečem cilju premagal prav vse sprinterje. Božič, Boonen, Duque, Feillu, Rojas, Gilbert, 9. Cavendish, 11. Petacchi, je bil vrstni red. "Res, na letečem cilju sem bil hiter. Imel sem super noge. Zato mi je še toliko bolj žal, ker priložnosti nisem mogel izkoristiti tudi na koncu."

Cavendish je do 16. zmage, prve letošnje, priletel zelo prefinjeno zvito. Ko je videl, da ima njegov vlak pripet preveč lokomotiv (drugih sprinterjev), je s taktiziranjem zvrtinčil kolono, potem pa sprintal sam in v zadnjih metrih priletel tudi mimo Philippa Gilberta, ki se je želel odkupiti za poraz na 29. rojstni dan. "Organizatorji so nalašč otežili zaključek prvih etap, da ne bi preveč zmagoval. Danes je bil zelo zahteven finiš. Očitno je, da so zraven taki fantje kot Wiggins, Thomas. Mojih osem fantov sicer ni pripravilo klasičnega vlaka, vendar, če ga ne bi, bi bil daleč zadaj. Dobro, da smo prebrodili to stisko," je neučakan lov na zmago opisal Mark Cavendish, za katerega je Božičev kolega Feillu dejal, da je aroganten kot Riccardo Ricco.

Do zadnjega kilometra je bil v zavetrju Cavendisha tudi Alessandro Petacchi, ki mu je teren pripravil tudi Grega Bole. "Na žalost je Peta zadnji kilometer dobil defekt," je izkupiček obžaloval Bole. "Na srečo sem se padcem izognil, bil sem vseskozi spredaj. Veter, ozke ceste, kot bi bili na Češkem. Katastrofa," je pristavil Bole.

"Vsi smo vedeli, kaj nas čaka, nervozno in pestro," je enako opisoval tudi Kristijan Koren. "Vsem je bilo jasno, da sem moral voziti povsem spredaj med trideseterico, ker se lahko zgodi kakšno "presenečenje". Ivana smo imeli vedno spredaj in se pošteno namučili. V ozadju je vseskozi pokalo in po radijski zvezi nas je šef vseskozi spraševal, ali je vse okej. Z Janijem sva govorila še tik pred okrepno postajo. Rekel je, da gre vse prehitro, da bo še pestro. Opozoril sem ga, da se bodo kolesarji Leoparda zagotovo postavili spredaj in potegnili hitro čez to cono, ker so bili že tako organizirani. Potem je prišlo do padca. Že po radijski zvezi sem slišal, da Jani kar leži na tleh, in ker ga nisem več videl, sem predvideval, da je odstopil. Upam, da se bo hitro pozdravil. Žal mi je zanj, vse je stavil na Tour."