S kakšnim razmišljanjem torej začenjate Tour?

Poskusiti doseči čim več. Drugače nima smisla dirke sploh začeti. A to velja za vsako dirko. Pričakovanja so velika. Koliko mi jih je uspelo doseči, pa bom komentiral na koncu.

Zmago na dirki Po Švici ste podoživeli zelo čustveno. Močno vam je odleglo po dolgem čakanju na 34. zmago na mednarodnih članskih dirkah. Na državnem prvenstvu ste bili med najmočnejšimi, vendar tega ni bilo videti v rezultatih?

Zmaga v Švici je prišla še kako v pravem času. Tam sem presenetil samega sebe. Zmaga mi je vlila samozavest, ki je nujna na Touru. Če mi je uspelo, da sem pripravljenost s Švice še malo dvignil, bo res dobro. Na državnem prvenstvu je vedno veliko tudi taktike, vsako leto so iste zgodbe in ne bom jih znova komentiral. Nisem bil slab. Kolesarje slovenskih ekip razumem. Tudi če bi bil sam v podrejenem položaju, bi poskušal izkoriščati boljšega. Včasih katere poteze pač ne smeš narediti.

Kako si bosta s Francozom Romainom Feillujem razdelila interesno sfero glede sprinta? Letos je zmagal že na osmih dirkah, leta 2008 je po Franciji nosil rumeno majico. Bo imel tudi kot vodilni kolesar ekipe po startni številki 211 prednost pred vami z 213? Vi ste zmagali enkrat, toda višje rangirano etapo z nemara večino konkurentov?

Feillu vedno sprinta sam, brez pomoči klubskih kolegov. To vedno znova poudari tudi med dogovarjanjem pred vsakim tekmovalnim dnem. Tako dogovora glede tega, kdo bo komu pomagal, nimava. Mislim pa, da je pomoč v taki konkurenci, kot je na Touru, zelo pomembna. Prav moč ekipe bo zagotovo prišla do izraza v sklepnem delu sprintov. Kot posameznik se zagotovo lahko znajdem po svoje in izkoriščam zavetrje drugih, toda to je vedno dvorezen meč. Upam, da bomo kot ekipa na Touru veliko pokazali. Že na italijanskem Giru (5. mesto v tretji etapi op.p) smo za nekatere vozili dobro, za druge ne. Sam menim, če bo tako na Touru, bo kar v redu.

Pa bi lahko v Vacansoleilu sestavili sprinterski vlak?

Za pravi sprinterski vlak, kot ga ima denimo HTC za Cavendisha ali Gossa, mi nimamo kolesarjev. To se vam zdi čudno. Imamo samo kolesarje za zadnji kilometer, pred tem ne. Sicer bi bili nekateri sposobni, da bi lahko pomagali, vendar ne vem, ali nočejo ali ne znajo. Tako sem tudi sam prisiljen, da izkoriščam druge. Z Marcom Marcatom sicer vedno dobro sodelujeva, vendar to je samo en posameznik.

Vam tudi zaradi tega ustrezajo hitri zaključki na klanec, kot je bil na dirki Po Švici?

Tudi. Nisem tako močan, sem pa bolj vzdržljiv. Lepo je, če se cesta malo dviguje. Moč ekipe tedaj pride manj do izraza. Tudi z dvajsetega položaja v koloni je z močnimi nogami mogoče zmagati. Tako je bilo v Švici. Na ravnini, če nisi tik za najboljšim v zavetrju in če ne izkoristiš še njihovih napak, je nemogoče zmagati. Moja taktika je predvsem slediti najboljšim, HTC bodo zagotovo vedno prevzeli vlogo, mi pa bomo čakali na napake. Prva taka etapa je v ponedeljek, potem gledam šesto etapo…