Poslovilna tekma bo del programa celinskega pokala, s katerim se bo v Kranju (druga tekma bo v nedeljo) začela nova sezona v smučarskih skokih. Za uvodni preizkušnji poletne druge skakalne lige je prijavljenih 70 skakalcev iz 13 držav.

"Z zvezi s poslovilno tekmo je toliko obveznosti, da sploh nimam časa razmišljati, da bo v soboto moje športne kariere nepreklicno konec. Zvečer dobesedno padem v posteljo, zato nimam časa razmišljati o skokih, letenju in koncu. Obveznosti je toliko, da sem si jih prvič v življenju začel zapisovati," je priznal Primož Peterka, ki sploh nima časa, da bi treniral na skakalnici. Zadnjič je skakal spomladi v Innsbrucku in Zakopanah, kjer so snemali film o njegovih uspehih.

"Do sobote moram nujno na zaletišče, da bom videl, če sploh lahko še počepnem," je v svojem slogu dodal Peterka, ki je malo razočaran, ker na njegovo poslovilno tekmo ne bo nobenega izmed tujih skakalcev, s katerimi je bil spektakularne zračne bitke. "Za organizacijo je bilo malo časa. Povsem razumem tiste, ki imajo obveznosti in so mi poslali opravičila, da ne morejo priti. Tudi jaz nisem hodil na poslovilne tekme z izjemo Nemca Jensa Weissfloga, pa še tedaj sem bil mlad, brez obveznosti, žene in otrok," je pojasnil Peterka, ki si želi čim večji obisk gledalcev, obenem pa je prepričan, da se bodo imeli lepo. "Program bo pester, smešen, torej v mojem slogu. Za vse, kar se bo dogajalo, niti ne vem, ker mi žena, skakalci, prijatelji pripravljajo tudi nekaj presenečenj," je dodal Peterka in priznal, da ga malo skrbi, kako bo brzdal čustva, ko bo skočil še zadnjič.

Peterka bo po poslovilni tekmi nadaljeval delo pomočnika trenerja v ženski reprezentanci, s katero je bil že na prvih skupnih pripravah. "Ker jih že nekaj časa nisem videl, jih kar malo pogrešam. Zelo dobro smo se ujeli, presenetile so me s svojo zagnanostjo, delavnostjo in profesionalnim pristopom. Kot trener se moram še veliko naučiti. Trenerska služba ni lahka, je precej težja, kot sem si predstavljal. Trenersko delo ni le tribuna, ko z roko zamahneš za skok, ampak imaš polno glavo z organizacijo in razmišljanjem o načinu treninga. Ko sem bil tekmovalec, sem razmišljal o sebi, zdaj moram o enajstih puncah," je bil slikovit Peterka.