Zgodba prevzema Bosna putevi korenini v spornih poslih med NLB in podjetjem Oil Metal v lasti razvpitega bošnjaško-slovenskega podjetnika Samida Osmanovića. Banka je Osmanoviću leta 2007 posodila okoli 15 milijonov evrov, ki pa niso bili ustrezno zavarovani. Poplačilo se je potem uredilo tako, da je NLB lani, ko je banko vodila sedanja uprava na čelu z Božom Jašovičem, Montavarju posodila 26 milijonov evrov. S tem denarjem naj bi najprej poplačal dolg Osmanovića do NLB, z razliko pa je Montavar odkupil podjetje Bosna putevi. Kasneje se je izkazalo, da je Montavar kupil mačka v žaklju. Zaradi teh spornih poslov je uprava NLB decembra lani v svoji mariborski poslovalnici sprožila interno preiskavo. Dober mesec dni po sprožitvi notranje revizije sta dva vodilna bančnika sporazumno prekinila delovni razmerji, in sicer Borut Rataj, nekdanji vodja mariborske poslovalnice NLB in prvoobtoženi v aferi Satex, ter Albin Turk, dotedanji direktor poslovnega centra NLB za velika podjetja Podravje.

Ker so poplačila posojil začela dušiti poslovanje Montavarja, pogajanja z NLB pa niso bila uspešna, je Mladenović v začetku meseca sprožil postopek likvidacije družbe, ki v Mariboru ta čas zaposluje 630 ljudi. Upniki so dobili 30 dni časa, da likvidacijskemu upravitelju Tomažu Rojsu prijavijo svoje terjatve, za katere Mladenović zatrjuje, da jih bo 100-odstotno poplačal. A uprava NLB podjetniku ne zaupa, pravi naš neuradni vir, zato naj bi banka v nekaj dneh predlagala sprožitev stečajnega postopka, ker po njeni oceni niso izpolnjeni pogoji za poplačilo. "Od bank nisem o tem prejel še nobene pisne informacije," nam je včeraj zatrdil Mladenović, ki je presenečen, zakaj si nekdo želi stečaj podjetja z zdravim poslovnim jedrom. "V Sloveniji je očitno praksa uničiti zdravo in bolno. Delal sem dobro, dokler mi NLB ni podtaknila Bosna puteve." Po njegovih besedah bi v postopku likvidacije poplačali vse upnike, med katerimi je največja NLB. Montavar ji dolguje 52 milijonov evrov. V zvezi s poplačilom 15-milijonskega dolga Osmanovića do NLB je odvrnil, naj se obrnemo na NLB.

"Samo naša oprema brez nepremičnin je vredna 30 milijonov evrov. Z NLB imamo problem, ki ga nismo zmogli rešiti sporazumno. Imeli smo okoli sto milijonov evrov premoženja, dokler se ni vmešala s svojimi posli, ki so si jih izmislili sami. Prinesli so mi cenilni zapisnik, po katerem so Bosna putevi vredni 60 milijonov evrov, imenovali so tudi prokurista, ki je delal skoraj mesec dni, preden smo mi kupili firmo. Potem se je pokazalo, da je vse, kar so trdili, laž."

tomaz.klipsteter@dnevnik.si