Kitajski indeks maloprodajnih cen se je letos namreč zvišal za 5,5 odstotka, PBOC pa zato že dalj časa vpeljuje restriktivne monetarne ukrepe. Od začetka lanskega leta je tako že štirikrat dvignila ključne obrestne mere in kar dvanajstkrat povečala tudi stopnjo obveznih bančnih rezerv. Zadnje povečanje rezerv za pol odstotka je majski obseg posojil v primerjavi z aprilom zmanjšalo za tretjino, na 551,6 milijarde juanov (59,7 milijarde evrov).

Na upočasnitev kreditne rasti opozarja tudi banka Credit Suisse, ki je zaradi pregretega posojilnega trga znižala priporočilo kitajskega finančnega sektorja s "priporočljivo" na "nepriporočljivo". Omenjeno znižanje je sledilo znižanju ocene kitajskim nepremičninskim podjetjem s strani bonitetne hiše Standard&Poor's, ki že opaža prve znake ukrepov Pekinga za omejitev rasti nepremičninskega trga. Ti naj bi po mnenju bonitetne hiše v drugi polovici leta pripeljali do upočasnitve prodaje in opaznih prilagoditev cen navzdol.

V luči restriktivnih ukrepov, ki se obetajo Kitajski in drugim azijskim trgom v razvoju, so analitiki znižali dvanajstmesečno napoved vrednosti hongkonškega indeksa Hang Seng China s 17.500 na 15.000 točk, dvanajstmesečna ocena indeksa MSCI China pa je bila znižana z 89 na 76.

Kitajska za jesen sicer načrtuje tudi občutno znižanje obdavčitve na prestižne izdelke, ki zdaj dosega celo 60 odstotkov. S tem želijo spodbuditi domačo potrošnjo, saj so se premožnejši Kitajci doslej po nakupih tovrstnega blaga v veliki meri podajali v tujino, na primer v Hongkong in evropske države. Kitajska je najhitreje rastoči trg luksuznih izdelkov. Predlani naj bi tako njegova vrednost dosegla okoli 7 milijard evrov, ob upoštevanju nakupov v tujini pa se številka povzpne na okoli 16,7 milijarde evrov.

jernej.ogrin@guest.dnevnik.si