Olga Kupljenik je ustanoviteljica in direktorica centra ruskega jezika Ruski ekspres. Po rodu je Rusinja, v Sloveniji pa živi že skorajda dve desetletji. Z njo smo se pogovarjali o pomenu znanja ruščine in o tem, katere so največje težave pri učenju tega jezika.

Ali se vedno več Slovencev odloča za učenje ruskega jezika? Kakšne razloge navajajo vaši "učenci", ki pridejo v vašo šolo?

Pri nas se ruščine učijo podjetniki, novinarji, diplomati, menedžerji, pravniki, zaposleni v turizmu, dijaki in študenti ter vsi tisti, ki menijo, da jim bo prav ruski jezik ponudil veliko možnosti za samozavestno komunikacijo z Rusi in graditev uspešne kariere. Vsak od tečajnikov prihaja z drugačnimi cilji in interesi: nekdo bo delal na predstavništvu v Rusiji nekaj let, drugi potujejo na mednarodni sejem v Moskvo le za nekaj dni, eni se vsak dan ukvarjajo z ruskimi gosti, nekateri potrebujejo znanje ruskega jezika, da bi se lahko pogovarjali s prijatelji, spet tretji za sklepanje velikih poslov...

Zanimivo in razveseljivo dejstvo pa je, da vse več učencev, ki prihajajo k nam na tečaj, ni le zaradi službenih potreb ali študijskih obveznosti, prihajajo zaradi ljubezni do jezika in bogate ruske kulture, ki bi jo radi pobliže spoznali.

Vse leto, tudi poleti, ponujamo bogato izbiro tečajev ruščine tako za odrasle posameznike, mladino in otroke kot za poslovneže. Vedno večje zanimanje je za kratke intenzivne poletne tečaje pogovornega jezika in ruske konverzacije ter jezikovne delavnice.

Letos bomo ponudili program krajših poletnih tečajev in delavnic za odrasle, mladino in otroke Aktivno poletje: tečaje ruščine za popotnike, priprave na izpit TORFL in jezikovne delavnice za otroke. In kot novost v letošnjem letu: šestdnevni poletni jezikovni tabor ruščine za otroke in mladino, ki bo potekal v terminih 10.-15. julija in 7.-12. avgusta.

Ljubiteljem ruščine je na voljo tudi posebna ponudba - brezplačne urice ruske konverzacije ob 10. obletnici Ruskega ekspresa.

Kaj je Slovencem najtežje osvojiti pri ruskem jeziku?

Cirilico učenci osvojijo že praktično v prvih petih urah, po desetih urah že suvereno pišejo s pisanimi črkami in berejo lažja besedila, kmalu zatem pa že pišejo krajše spise o svoji družini ter pripravljajo krajše predstavitve o podjetju in svojih kolegah. Če si motiviran in imaš dobrega učitelja ruščine, potem se vse da!

Slovenska podjetja, ki poslujejo ali želijo poslovati z Rusijo, se dandanes velikokrat znajdejo v zagati, saj ne vedo, kako bi preverila stopnjo znanja ruščine pri kandidatu, ki ga želijo zaposliti…

Do pred kratkim so se kadrovska služba in podjetja morali zanašati na svoj občutek oziroma na besedo kandidata za delovno mesto. Tudi sami kandidati pogostokrat ne vedo, kako naj dokažejo svoje znanje ruščine, če v kadrovski službi nihče ne govori rusko in ga zato ne morejo preveriti. Rešitev obstaja: danes je mogoče tudi v Sloveniji opraviti izpit iz znanja ruskega jezika in tako pridobiti mednarodno veljavni certifikat TORFL. Ponosni smo, da smo edina jezikovna šola v Sloveniji, ki sta ji ruski državni izpitni center in ministrstvo za šolstvo Rusije dodelila licenco za izvajanje izpitov iz znanja splošne in poslovne ruščine. To je najboljše priznanje našemu delu in seveda zanesljivo jamstvo za uspeh našim tečajnikom.

Kateri načini in posredovanja znanja so najprimernejši in je od njih največji učinek?

Prepričani smo, da učenje ruščine ne more biti popolno brez spoznavanja kulturnih in nacionalnih posebnosti Rusije. To pomeni, da ne učimo le jezika, ampak obravnavamo tudi vse tisto, kar spada zraven, torej kulturo in tradicijo, poslovne običaje. Za vsakega učenca se posebej potrudimo in učenje nadgrajujemo s praktičnimi in uporabnimi vsebinami, povemo jim o ruskem poslovnem okolju in bontonu, opozarjamo na najbolj pogoste kulturne razlike. Pomembno je, da se vsi naši tečajniki, ki bodo pozneje z Rusi osebno komunicirali, dobro naučijo ruščino in jo znajo samozavestno uporabljati. Poleg tega morajo, če želijo biti zares odlični, poznati tudi pravila vedenja in navade Rusov, ker vas nepoznavanje nekaterih tako imenovanih malenkosti lahko stane posel.

Seveda je vedno pomembno tudi, v kakšnih razmerah poteka učenje v precej vročih poletnih mesecih. Za učence poletnih tečajev in jezikovnih delavnic se v naši jezikovni šoli še posebej potrudimo. Prijetno ohlajene in svetle "rusko" obarvane učilnice, prijazne in nasmejane predavateljice, dišeča kavica ali čaj za koncentracijo ter neomejene količine osvežilne pijače so le pika na i za naše male in velike tečajnike, ki se pri nas odločijo za poletno učenje jezika.

Prirejamo tudi zanimiva tematska srečanja, jezikovne delavnice za otroke in mladino, večere ruske kulture, že priljubljene hitre 20-urne poletne tečaje ter tečaje v Rusiji.

Kandidat lahko pri vas opravi izpit in predloži delodajalcu mednarodni certifikat iz znanja ruskega jezika TORFL. Zakaj je dobro imeti tovrstni certifikat?

V prvi vrsti ste bolj konkurenčen kandidat za službo in bolje plačano delovno mesto. Z mednarodnim certifikatom, ki ga izdaja ministrstvo za šolstvo Rusije, lahko tuji državljani študirajo v Rusiji, se vpišejo na podiplomski študij - če imate potrdilo o znanju jezika na stopnji B1, se lahko brez dodatnega preverjanja znanja ruščine vpišete na katero koli rusko višješolsko ustanovo, dobite rusko državljanstvo, lahko pa tudi poučujete ruski jezik kot tuji jezik v jezikovnih šolah doma in v tujini.

Sedaj je v obravnavi v dumi Ruske federacije predlog zakona, v skladu s katerim bo vsak tujec, ki bo prišel delat v Rusijo in želel dobiti delovno dovoljenje, moral imeti mednarodni certifikat iz znanja ruščine TORFL. Torej, če nameravate nekaj časa preživeti ali delati v Rusiji, vam svetujemo, da pravočasno poskrbite za znanje ruskega jezika, opravite izpit TORFL in pridobite mednarodno priznano potrdilo. tp