Uveljavljeni dramatik Matjaž Zupančič se bo s svojim novim besedilom Padec Evrope, ki ga bo tudi režiral, odzval na aktualne družbene upore, ki smo jim bili priče v zadnjih mesecih. Svoje glavne junake, lokalno dobičkarsko elito, je namreč zbral na zabavi obrobnega penziona s simboličnim imenom Evropa in jih presenetil z globalno revolucijo, ki se je naenkrat razvila na ulicah. V podoben kontekst, a skozi drugačno zgodovinsko perspektivo, se bo vpisal Ivica Buljan, ki bo na oder postavil Gospodo Glembajeve, eno najbolj znanih in uprizarjanih hrvaških dramskih del, ki ga je napisal Miroslav Krleža. Gre za igro o spoštovani in bogati meščansko-plemiški družini, ki jo na vrhuncu poslovnega in družabnega uspeha uničijo zamolčane družinske krivde in krivice ter izprijeni medosebni odnosi. Malomeščani bodo zanimali Matejo Koležnik, ki bo uprizorila prvo dramo Maksima Gorkega, največjega avtorja ruskega socialnega realizma. Malomeščani, ki so nastali leta 1901 in bili večkrat prepovedani, govorijo o še eni bogati družini, skozi katero Gorki oriše spopad generacijskih, značajskih in političnih nazorov.

Bobby in Boris, še eno slovensko dramsko besedilo, je nastalo kot nevsakdanja kolaboracija treh piscev različnih generacij in umetniških profilov. To so prekaljeni dramatik in režiser Dušan Jovanović, ki bo besedilo tudi režiral, esejist in programski direktor Evropske prestolnice kulture Mitja Čander in mlada dramaturginja Eva Mahkovic. Igra naj bi bila napisana kot dokumentarna drama, v kateri se mešajo dramske in novinarske zvrsti, uprizarja pa legendarno svetovno prvenstvo v šahu leta 1972 v Reykjaviku, kjer sta se za naslov svetovnega prvaka pomerila njegov branilec Boris Spaski in izzivalec Bobby Fischer.

V novi gledališki sezoni se bo ljubljanski Drami pridružil tudi Dragan Živadinov, ki se bo vrnil k dramatiku Vladimirju Stojsavljeviću in njegovi trilogiji Elizabetinske tragedije. Tokrat bo uprizoril besedilo Ljubezen in država, pri uprizoritvi bosta sodelovala tudi njegova stalna sodelavca Miha Turšič in Dunja Zupančič.

Na Malem odru pa tri prve slovenske uprizoritve. Vinko Moedendorfer bo režiral Prah madžarskega pisatelja Gyoergya Spira, besedilo o zakoncih srednjih let, ki jih preseneti dobitek na loteriji. Ivana Djilas bo uprizorila dramo mlade poljske pisateljice Dorote Maslowske Pri nas je vse v redu o treh generacijah žensk, ki živijo v skromnem stanovanju in brez razkošja potrošniške družbe. Igro Rdeča, ki jo je napisal John Logan in je portret slikarja Marka Rothka bo režiral Zvone Šedlbauer.

Teme, ki je prevzela pop kulturo, vampirjev, se bodo tokrat polotili tudi na velikem odru ljubljanske Drame. Vampirje po romanu Brama Stokerja bo režiral Diego de Brea, ki bo v naslednji sezoni podpisal kar tri predstave tega gledališča. Režiral bo še komedijo Orkester Jeana Anouilha o ljubezenskih peripetijah med glasbeniki in Malo čarovnico, zgodbo avtorja Otfrieda Preusslerja, ki jo je za oder priredil Andrej Rozman - Roza. Tej predstavi v ljubljanski Drami namenjajo veliko pozornosti, je dal vedeti ravnatelj Ivo Ban, saj želijo ponovno pritegniti mlajše gledalce. Njihove statistike namreč kažejo, da kljub temu da število abonentskih predpisov narašča, število dijaških in študentskih abonmajev upada. Zato so letos razpisali še dva otroška abonmaja, v katerih poleg treh predstav ponujajo tudi vodene oglede, v katerih bodo otrokom razkazali skrivnosti zaodrja, nenavadne gledališke poklice in priredili ustvarjalne delavnice. Tako kot v pretekli sezoni pa bodo del gledališke ponudbe tudi Replike iz antike oziroma koncertne uprizoritve novih prevodov antične dramatike, ki jih vodi Jera Ivanc.