Če je to dejal najmočnejši mož na rožnati dirki in najboljši etapni kolesar na svetu, potem je povedano vse. Kar 229 kilometrov dolga etapa s 5940 metri višinske razlike v 79 kilometrih je od udeležencev iztisnilo zadnje moči. Česa takega v novi dobi Gira še ni bilo. Še več povedo tudi razmere - vroče sonce na startu, dež v osrčju gora Dolomitov.

"Bilo je grozno. Na trenutke sem bil sam, vendar sem bil sposoben kontrolirati ostale tudi z ohranjanjem moči, kjerkoli je bilo to mogoče. Vendar sem povsem izčrpan. Mislim le na počitek," je nadaljeval Contador, zadovoljen da je znova še za malenkost več povečal prednost pred tekmeci, ki jih melje v vsakem klancu. Praktično nihče mu ne more do živega.

Za akcije dneva, ki so oba najtežja dneva Gira najbolje uspele baskovski oranžni falangi Euskatela, Igorju Antonu na Zoncolanu in Mikelu Nievu na Gardeccii, se ni menil. Con(ta)dor s perspektive kondorja gleda le proti najboljšima kolesarjema domačih ekip Michelu Scarponiju (Lampre) in Vincenzu Nibaliju (Liquigas), ki sedaj zaostajata 4:20 oziroma 5:11. "Contador je le še enkrat demonstriral, da je najmočnejši. Mislil sem, da etape ne bo nikoli konec," je pripomnil Michele Scarponi po sedmih urah in pol vrtenja pedal čez pet prelazov Piancavalo, St. Ostvald, Cibiana, Giau, Fedaia.

"Mislim, da kar vsi čakajo konec nedeljske etape," je že na startu sobotne etape v Lienzu predvideval Gorazd Štangelj. V sobotni etapi je tako odločal le ciljni klanec Zoncolan, ki velja za najtežjega v Evropi. S pričetkom dežjem in grmenja je prvi na vrh priplezal Igor Anton. Contador se je v ozadju osredotočil na glavna tekmeca Nibalija in Scarponija. Alberto Contador je bil v naravni areni zadnjega kilometra nagrajen s pravim žvižgalnim koncertom z dodatkom "buuu". Najprej se je poigral z njihovim ljubljencem Vincenzom Nibalijem, saj mu kot glavnemu tekmecu ni podaril vsaj drugega mesta, kot ga je Rujanu na Velikem Kleku.

Kolesarja Euskatela sta razkrila dva modela, kako premagati Contadorja. "Če to uspe, je res veliko zadovoljstvo. Edini način je, da se osredotočiš le nanj in klanec. Vendar je to zelo težko. V bistvu sem imel bitko bolj s sabo kot ostalimi," je kljub trem zmagam na Vuleti zanj najpomembnejšo zmago slavil Igor Anton, v karieri zakrpan s kar vijaki v ključnici in stegnenici. Tik pred 27. rojstnim dnem je to uspelo tudi njegovemu pomočniku Nieveu. Dolgo je kazalo, da bo kraljevsko etapo osvojil najmočnejši ubežnik Stefano Garzelli. Zmagovalec Gira leta 2000 jo je sam ubiral čez prelaze, nabiral točke na gorskih ciljih, tudi lovoriko Vrh Coppi na prelazu Giau (2236 m), a v zadnjem klancu se lovu Baska, ki je prav tako sodeloval kot ubežnik, se ni mogel upreti. Contador se jima je v zadnji klanec povsem približal, čeprav je bil že deset minut zadaj.