Po zakonu so namreč invalidska podjetja oproščena plačila prispevkov, seveda pa morajo imeti zaposlenih vsaj 40 odstotkov invalidov. Po naših informacijah ta znesek na letni ravni znaša najmanj 5000 evrov na zaposlenega.

Vloga Papir Servisa se sicer nanaša na povečanje števila zaposlenih v več enotah, ki jih ima po vsej Sloveniji. "Ministrstvo je vlogo preučilo in invalidskemu podjetju podalo soglasje za povečanje števila zaposlenih delavcev v nekaterih podružnicah invalidskega podjetja. Gre za nove zaposlitve 57 delavcev, večinoma brezposelnih invalidov," so pojasnili. "Vlogo za prenos knjigoveške dejavnosti iz družbe Korotan Ljubljana (sto delavcev, op.p.) na Papir Servis, podružnica Ma-tisk pa še preučuje in bo o njej odločilo kasneje. V zvezi s tem se bo ministrstvo posvetovalo tudi z reprezentativnim sindikatom," so potrdili na ministrstvu.

Iz dokumentov, ki smo jih pridobili, pa je razvidno, da so resne pomisleke o "administrativni prerazporeditvi" izrazili tudi na ministrstvu za finance, saj naj manever Papir Servisa ne bi imel povezave z odpiranjem delovnih mest invalidom, niti z ohranjanjem le-teh.

Kadrovska struktura družbe Papir Servis iz vloge ni razvidna, je pa ta konec februarja letos zaposlovala 583 delavcev, od tega 254 invalidov, kar predstavlja 43,6 odstotka. Če bi prezaposlitev že omenjenih delavcev iz Korotana v Papir Servis tudi odobrili, bi to pomenilo povečanje števila vseh zaposlenih na 683. "Kar pomeni, da bi Papir Servis po novem moral zaposlovati najmanj 273 invalidov, če bi hotel ohraniti status invalidskega podjetja, torej bi bil primoran povečati število zaposlenih invalidov za vsaj 19 delavcev," so razložili na ministrstvu. "Vsekakor bi morala družba ustvariti nova delovna mesta, na katerih bi delali invalidi," so še poudarili.

Kako je skupina Krater, ki v treh divizijah združuje več kot 20 podjetij, poslovala lani, ni znano, saj podatki za večino od njih še niso na voljo. Je pa skupina v letu 2009 ustvarila več kot 100 milijonov evrov prihodkov. Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je znašal 2,6 milijona evrov, vendar je na račun finančnih odhodkov (obresti za posojila) dosegla le minimalni čisti dobiček, skoraj 73.000 evrov.

Z vprašanji smo se že v torek obrnili na Papir Servis, vendar odgovora "zaradi odsotnosti direktorja" nismo dočakali.

tomaz.modic@dnevnik.si