Mreža ICORN je začela delovati na pobudo Salmana Rushdieja in Mednarodnega parlamenta pisateljev (IPW) leta 1994 kot mednarodna mreža mest, ki nudijo zatočišče pisateljem, ogroženim zaradi svoje umetniške ustvarjalnosti in izražanja mnenj. V mrežo mest-zatočišč je vključenih že veliko mest v številnih demokratičnih državah, največ na Norveškem, kjer mreža deluje že od leta 1995.

Pogodba med MOL in Mrežo mest-zatočišč za preganjane pisatelje ICORN (The International Cities of Refuge Network), v katero je vključeno 37 evropskih mest, je bila podpisana v začetku aprila. Eden izmed pobudnikov projekta, pisatelj Tone Peršak je dejal, da je v času oblikovanja programa za Ljubljano kot prestolnico kulture kot takratni predsednik slovenskega PEN centra Grilcu predstavil idejo, ki jo je na srečanjih komiteja pisateljev za mir pri Mednarodnem PEN zasledil pesnik Veno Taufer.

Po Peršakovih besedah sta se za idejo v času ljubljanskega prestolovanja knjigi zavzela tudi župan Zoran Janković in predsednik Slovenskega centra PEN Marjan Strojan. Mestni svet MOL je na marčevski seji soglasno sprejel sklep o vključitvi Ljubljane v ICORN.

Gostujoči pisatelj se bo vključeval v javno življenje mesta, če bo mogoče, njegova javna vloga se bo namreč prilagodila "osebni zgodbi", je pojasnil Grilc. Po Strojanovih besedah si bodo prizadevali za varnost pisateljev in omogočanje pogojev za njihovo delo, že iz same umestitve stanovanja v centru mesta pa bo pisatelj lahko začutil, da je v mestu dobrodošel.

Pisatelj, pisateljica ali več njih se bodo lahko v obnovljeno stanovanje na Rimski vselili predvidoma do jeseni. V sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve se je MOL dogovorila, da bo ustrezni pravni temelj bivanja pisatelja Zakon o tujcih. Kot pravi Grilc, je s tem projektom Ljubljana pokazala, da razume "ranljivo drugost" in naredila velik korak k svetovljanskemu mestu.

"Moramo si predstavljati, da smo sami v taki situaciji, pišeš, imaš dar za to, a ne moreš, ker ti preprečijo oblasti," je o pomenu projekta spregovoril Taufer. Po njegovih besedah projekt predstavlja reševanje življenj in prispevanje k pomembni stvari, saj so pisatelji v azilih že ustvarili mojstrovine, hkrati pa bodo s "pogledom od zunaj" oplajali tudi slovenski prostor. "To je okno, ki bo nenehno odprto," je dejal Taufer.

Mesto-zatočišče omogoči pisatelju, da si lahko najde zaposlitev ali druge možnosti za preživetje ter mu zagotovi pogoje za delo v času, ki je neposredno po odhodu iz domovine zanj najtežji.

Trenutno v mestih-zatočiščih gostuje več kot 20 avtorjev. Mreža ICORN kot najbolj izrazite pisce v zadnjem času izpostavlja kenijsko pisateljico, novinarko in aktivistko na področju človekovih pravic Philo Ikonya. Trenutno kot gostujoča avtorica biva v Oslu ter piše o svoji domovini, položaju žensk ter o svobodi izražanja.

Med izrazitejša peresa, vključena v mrežo, sta še srbski preiskovalni novinar in pisatelj Dejan Anastasijević, ki gostuje v Bruslju, in arabski pesnik, revolucionarni avtor in politični aktivist Mansur Rajih. Ta je v mesto Stavanger na Norveškem prišel leta 1998, potem ko je 15 let preživel v ječi v Jemnu. Danes iz izgnanstva piše predvsem o ljubezni in življenju v zahodni družbi.