Razglasitev zmagovalnega filma, ki ga je izbrala mednarodna žirija Amnesty International Slovenije v sestavi Grit Lemke, Lučka Počkaj in Špela Repič, je potekala v Kosovelovi dvorani, kjer je nagrado za film švedske produkcije Prodali so za 50 ovac (2010) prevzel častni konzul Kraljevine Švedske Slobodan Sibinčič.

Film govori o kršitvah človekovih pravic, a hkrati opozarja na kompleksnost problematike. Ne da bi jo poenostavljal, s tem, da bi kogar koli obsojal ali krivil. Ni samo bel ali črn, ne prikazuje kršiteljev ali žrtev, samo ljudi, ujete v strahoten precep. Kljub temu vsebuje trenutke upanja in radosti. Prodali so me za 50 ovac ima vse lastnosti dobrega filma: prepričljivo zgodbo, inteligentno dramaturgijo in dobro izbrane like, s katerimi se lahko vsak poistoveti, je zapisala žirija.

Zmagovalni film festivala spremlja deklico Sabare, ki so jo desetletno prodali v suženjstvo 55-letnemu moškemu iz talibanskega plemena.

V tekmovalnem programu so bili predvajani še štirje filmi: Izolirani režiserjev Deana Hamerja in Joeja Wilsona, Kongo v štirih dejanjih režiserjev Dieuda Hamadija, Kiripa Katemboja Sika in Divite Wa Lusale, Na spolnem bazarju režiserke Sudabeh Mortezaijeve in Nostalgija po svetlobi režiserja Patricia Guzmana.

Neuraden podatek o številu obiskovalcev festivala v Kosovelovi dvorani in Kinodvoru do danes je 3100, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Najbolj obiskani dokumentarci so bili Komunistični film srbske režiserke Mile Turajlič, Affleckov Še vedno sem tu in V letu hiphopa režiserja Borisa Petkoviča, je za STA povedala festivalska predstavnica za stike z javnostjo Nataša Žmavčič. Na festivalu so v štirih programskih sklopih zavrteli 22 dokumentarcev.