Selektor Boris Denič se je po včerajšnjem zadnjem (dopoldanskem) treningu pred obračunom s Poljaki odločil, da med njegovimi šestnajstimi izbranci ne bo peterice, ki si je tekmo ogledala s tribun: Simona Razgorja, Gašperja Marguča, Matevža Čemasa, Klemna Cehteta in Jureta Dolenca. "Rokometni rekord v Stožicah je padel, zdaj morajo pasti še Poljaki," je pred začetkom krstne rokometne predstave na reprezentančni ravni v novi dvorani (uradno je bilo prodanih kar 11.878 vstopnic) napovedal predsednik RZS Franjo Bobinac. Dosedanji rekord je bil iz leta 2004, ko si je finale med Slovenijo in Nemčijo v Tivoliju ogledalo okoli 7000 gledalcev.

Temperaturo v razprodani dvorani so tik pred začetkom spektakularne predstavitve igralcev (bučna glasba, dimne zavese, ognjeni zublji...) še dodatno dvignila simpatična dekleta iz plesne skupine Ladies, nato pa se je začel slovensko-poljski rokometni ples. V primerjavi z zadnjo medsebojno tekmo (na lanskem EP v Avstriji je bilo 30:30) selektor Denič ni mogel računati kar na devet reprezentantov: brata Žvižej, Vugrinca, Kavtičnika, Pajoviča, Kozlino, Lubeja, Rezarja in Škofa. Na krilih legendarne partizanske pesmi "Na juriš, na juriš" so Slovenci izvedli rokometno ofenzivo ter hitro povedli s tremi zadetki prednosti (5:2, 6:3), a so jim Poljaki dihali za ovratnik.

Tudi z delno pomočjo danskih sodnikov so jih po zadetku Patryka Kuchczynskega v 26. minuti tudi ujeli (11:11), v naslednji minuti pa je isti igralec z desnega krila poskrbel za prvo vodstvo gostov. Med polčasoma sta si sodelujoča v posebni nagradni igri (z ene šestmetrske črte sta morala brez dotika žoge s podlago doseči zadetek na drugi strani igrišča) prislužila vsak po hektoliter piva, zaslužil pa bi si ga tudi vratar Matevž Skok, ki je po slabem prvem polčasu, ko je zbral le tri obrambe, v nadaljevanju blestel z dodatnimi dvanajstimi.

Kljub temu se je pri petnajstem in hkrati zadnjem izenačenju (28:28 v 57. minuti) vse začelo znova. Slovenci (sredi drugega polčasa so soigralci na rokah z igrišča odnesli Marka Bezjaka, ki si je poškodoval koleno, več pa bo znanega po magnetni resonanci) so v dramatični končnici spretno izkoristili izključitev Daniela Zoltaka in z igralcem več dosegli dva zadetka za vodstvo s 30:28. Tik pred začetkom zadnje minute je moral na klop še Sebastian Skube, a je strel Roberta Orzechowskega s krila ustavil Skok in v dvorani se je začelo vsesplošno rajanje.