Med njihovimi investicijskimi projekti ni bleščečih novogradenj. Guimaraes, ki v letu 2012 pričakuje poldrugi milijon obiskovalcev, se je namreč prvenstveno usmeril v revitalizacijo svojih srednjeveških mestnih predelov, v programske vsebine pa se že umešča tudi vse več skupnih projektov z mariborskimi kolegi.

Po besedah Cristine de Azevedo, predsednice fundacije Cidade de Guimaraes, ki od avgusta 2009 bedi nad projektom tamkajšnje EPK, je investicijski proračun težak 70 milijonov evrov, nadzoruje pa ga občina. Med malce večjimi projekti je izpostavila prenovo enega izmed mestnih trgov v novi muzejsko-kulturni center in revitalizacijo industrijskega središča, v katerem so nekatere stavbe stare tudi več kot 400 let. »Ta projekt bo trajal najmanj dvajset let,« je razložila de Azevedova. »Najprej se bosta prenovili dve tovarniški poslopji. V enem bo inštitut za oblikovanje, v drugo pa bo univerza namestila svoj podiplomski študij.«

Fundacija ima ob tem na voljo še 41 milijonov evrov. Država je v proračun prispevala 20 milijonov evrov, 18 milijonov so načrpali iz evropskih skladov, štiri milijone pa bodo dobili iz občinskega vira. »Zadali smo si cilj, da zaradi zaostrenih gospodarskih razmer ne bomo ustvarili niti centa izgube in tudi bančnih posojil ne bomo najemali,« je napovedala predsednica fundacije. Mariborska finančna konstrukcija še ni zaklenjena. Za zdaj je dorečeno samo to, da bosta država in združenje partnerskih mest zavodu Maribor 2012 primaknili vsaka po 13,2 milijona evrov.

»Spekter sodelovanja s Portugalci je izjemno širok,« je včeraj zatrdil Mitja Čander, programski direktor mariborske EPK. »Veliko se dotika mladih, poudarek je na literarnem področju z izmenjavo antologij. Obeta se tudi sodelovanje na glasbenem, gledališkem in plesnem področju. Kot pomemben del identitete mesti povezuje tudi nogomet. Ne nazadnje je Zlatko Zahovič svojo nogometno kariero začel v Guimaraesu in je zelo navezan nanj, zato je postal tudi njihov ambasador EPK.« Med projekti, ki nastajajo skupaj s Portugalci, je Nataša Kos iz zavoda Maribor 2012 izpostavila tistega z imenom Čutiti prihodnost Evrope, v katerem bo avgusta letos izmenjava 30 mladih iz obeh mest, Maribora in Guimaraesa.