Delniška družba Celjski sejem je v Sloveniji vsekakor pojem, ko govorimo o sejemski dejavnosti. Podjetje se ponaša s tradicijo, ki sega v drugo polovico 19. stoletja, ko je bila v Celju prva sodobna sejemska prireditev. Šlo je za kmetijstvo razstavo, že takrat pa so svoje izdelke na ogled postavili tudi lokalni obrtniki. Več kot sto let pozneje, v šestdesetih letih minulega stoletja, je Celje postalo nekakšno središče slovenske obrti. Tedanji sejmi so bili pripravljeni še s precej improvizacije in na komaj primernih razstavnih površinah, že čez nekaj manj kot desetletje pa so Celjani zastavili stvar zelo resno in začeli graditi namenske sejemske prostore in površine. Konec prejšnjega tisočletja so prireditelji imeli že več kot 11.000 kvadratnih metrov razstavnih in prireditvenih površin, v zadnjih letih pa so sejmišče še razširili in seveda posodobili. Celje že dolgo ni le prostor, kjer razstavljajo izdelke in predstavljajo svoje storitve le domači obrtniki in podjetja. Celjski sejem je danes mednarodno prepoznavno sejmišče in razstavišče.

Celjani se gospodarski krizi uspešno zoperstavljajo

Breda Obrez Preskar, izvršna direktorica Celjskega sejma, je povedala: "V Celju se še kako zavedamo, da so sejmi najboljši odraz razmer v določeni gospodarski panogi. Najboljše rezultate imamo na strokovnih sejmih, ki jih predvsem obišče poslovna in strokovna javnost. Tradicionalno je zelo dobro obiskan tudi MOS, ki bo tudi v prihodnje osrednji poslovno-sejemski dogodek regije in bo pomenil odlično priložnost za predstavitev malih in srednje velikih podjetij splošni in vse bolj tudi poslovni javnosti.

V Celjskem sejmu ocenjujemo, da bodo v prihodnje uspevale sejemske prireditve z ustrezno vsebinsko dopolnitvijo razstavnega dela, kar bo zagotavljalo maksimalne sinergijske učinke obiskovalcem in razstavljalcem dogodka. Pomemben element predvsem v Sloveniji pa je tudi čim večja internacionalizacija sejemske dejavnosti."

Tudi letos bo več pomembnih sejmov

"V Celju smo z letošnjo sejemsko sezono začeli 13. januarja, ko smo skupaj s partnerji pripravili 2. Festival izobraževanja in zaposlovanja. Enodnevni zaposlitveno-izobraževalni dogodek je še utrdil svojo vlogo največjega kariernega dogodka regije, saj se je obisk v primerjavi s preteklim letom še povečal in presegel 4000 obiskovalcev.

Februarja sledi Vikend lepote, saj se bosta na sejmišču odvijala sejma Frizerstvo in Kozmetika, in sicer od 5. do 6. februarja. Sejma sta v prvi vrsti namenjena strokovni javnosti, a sta zanimiva tudi za vse modno ozaveščene posameznike, ki se želijo seznaniti s sodobnimi modnimi trendi pri negi in oblikovanju las, ali za nasvet povprašati največje domače in tuje frizerske mojstre ter umetnike ličenja. V Celje med drugimi prihajata italijanski kozmetični zvezdi Dorina Forti in Paolo Pinna.

Marca je na vrsti spomladanski sejemski trojček Flora, Poroka in Altermed, ki se jim bosta tradicionalno pridružila še čebelarska razstava in kongres. Sejem Poroka letos praznuje pomembno, deseto obletnico. Sejem je v svoji zgodovini dobil številne posnemovalce, a ga je to naredilo še pomembnejšega in je danes največji dogodek z najcelovitejšim pregledom ponudbe izdelkov in storitve za mladoporočence, njihove starše ter prijatelje.

Aprila bo na sejmišču potekal strokovni sejemski četverček Forma tool, Plagkem, Graf & Pack in Livarstvo, na katerega se po letu 2009, ko je svetovna gospodarska recesija prav panoga orodjarstva najbolj prizadela, vračajo razstavljalci, ki se zadnjega sejma niso mogli udeležiti, in seveda vsi, ki so dolgoletni zvesti razstavljalci. Tri mesece pred sejemskim dogajanjem tako številni neposredni razstavljavci iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Švice in Slovenije napovedujejo številne novosti za aprilske sejme.

Maja bo na sejmišču potekala podelitev nagrad in priznanj nagradnega natečaja za energijsko varčno stavbo 2011, ki ga pripravljamo skupaj z Eko skladom in prilogo Dnevnika Moj dom. September bo tradicionalno zaznamoval MOS, sejemsko sezono pa bo sklenil sejem Erotika 69 v decembru.

V letu 2011 bomo aktivno nadaljevali s projektom internacionalizacije sejemske dejavnosti. Prizadevali si bomo za intenzivno povezovanje s tujimi partnerji, skupno izvajanje projektov in povečanje navzočnosti na mednarodnih dogodkih in srečanjih, ki povečujejo prepoznavnost ter mednarodni ugled," je o letošnjih načrtih povedala Obrez Preskarjeva.