Po besedah gospodarske ministrice Darje Radić so na sestanku pregledali, kaj je bilo na teh področjih doslej že narejeno in kaj bi še moralo biti, ter sklenili, da bo OZS do konca januarja vladi posredovala "bolj dodelane predloge za spremembe zakonov, ki jih bodo obravnavali resorni ministri". Dogovorili so se tudi, da bo v pripravo zakonov in aktov vključena tudi OZS.

Ministrica Radićeva, ki je bila s pogovorom zadovoljna, je povedala, da je vlada od 93 zahtev, ki jih je maja lani podala OZS, izpolnila 15 zahtev, 38 jih že pripravljajo, 27 jih bodo pripravili v naslednjih dveh letih, 13 zahtev pa ne morejo uresničiti. Med tistimi, ki jih ne nameravajo uresničiti, je odprava prisilne poravnave.

Pravosodni minister Aleš Zalar je povedal, da bi bil tak ukrep nesprejemljiv in ne bi bil v interesu slovenskega gospodarstva. "Inštitut prisilne poravnave je namenjen temu, da upniki dosežejo ugodnejša poplačila terjatev in da dolžnik ostane likviden," je dejal Zalar.

Predsednik OZS Štefan Pavlinjek se je strinjal, da je bilo "dosti zahtev uresničenih", da pa je treba še veliko postoriti pri ključnih zahtevah, ki se tičejo plačilne nediscipline, dela na črno in sprememb delovnopravne zakonodaje. "Na sestanku smo želeli dobiti zagotovila, da namerava vlada rešiti te pereče probleme. Zahtevamo, da se do konca januarja stvari obelodanijo, da najdemo skupne rešitve in rešimo eksistenco podjetij, ki vsakodnevno propadajo," je povedal Pavlinjek, in opozoril, da je v zadnjih dveh letih propadlo 10.000 obrtniških podjetij in da je na ta način delo izgubilo 35.000 zaposlenih.

Manj zadovoljen s pogovorom je bil predsednik upravnega odbora OZS Štefan Grosar. Opozoril je, da je siva ekonomija "veliko brezno", v katerem država ne zna pobrati ogromnih sredstev, medtem ko je sedanjo delovnopravno zakonodajo ocenil za bolj prijazno kot v časih socializma.

igor.dernovsek@dnevnik.si