Direktor Smučarske zveze Slovenije Matija Vojsk tudi nima pristojnosti, da bi neuspešne trenerje kaznoval z nižjo mesečno plačo (tekmovalci so kaznovani tako, da ostanejo brez denarnih nagrad, če ne osvajajo točk), ker so bile že pred njegovim prihodom v smučarsko palačo v Podutiku podpisane takšne pogodbe, da je predvidena le stimulacija za uspehe, ne pa tudi destimulacija za neuspehe. Smučarji skakalci imajo med vsemi panogami v smučarski zvezi na razpolago največ denarja za program (660.000 evrov), a že v uvodu v zimo najslabše rezultate, kar že vzbuja negodovanje pri pokroviteljih, pa tudi prispevek iz državne blagajne bo manjši, če se bo nadaljeval trend z začetka sezone.

Ker je letalo, s katerim se je slovenska reprezentanca včeraj vračala s prvih petih tekem na Finskem in Norveškem, zamujalo zaradi megle, so stornirali druženje selektorja Matjaža Zupana in tekmovalcev z novinarji, pred katere je stopil športni direktor za skoke in nordijsko kombinacijo Franci Petek. "Poznate moj način razmišljanja, da nisem zagovornik sprememb med sezono. Skoki so tako občutljiva zadeva, da bi bilo po morebitnih zamenjavah lahko še hujše. Na nikogar ne bom kazal s prstom, kdo je krivec za krizo. Strokovno vodstvo se je že lotilo ukrepov, da izboljša tehnično, fizično in psihično pripravljenost tekmovalcev," je stroko v bran vzel Franci Petek, ki je tudi osebno zelo razočaran po slabem začetku sezone, a obenem ostaja optimist, saj je samozavestno prepričan, da bo reprezentanca v letošnji sezoni dosegla zastavljene cilje . Tudi če bo slovenski nastop na novoletni turneji neuspešen, ne bo menjal trenerjev, ampak bo počakal do konca sezone.

"Nisem zagovornik kazni. Za trenerja je veliko hujša kazen situacija, v kateri je trenutno reprezentanca, kot če bi jaz izvajal še kakšno dodatno represijo. Naložili smo si še en križ, ki ga moramo nositi. Letošnja sezona je zame odločilna. Sam sem v reprezentanco vpet četrto sezono, Zupan pa tretjo leto. Če ne bomo naredili koraka naprej, je bilo nekaj narobe, da smo bili premalo učinkoviti. Če se to zgodi, moramo oditi kolektivno," je bil odkrit Petek, ki je v nedeljo in včeraj že nekaj ur debatiral z Zupanom o tem, kako naprej.

Vodstvo slovenske reprezentance je vseskozi prepričevalo novinarje, da so fantje kazali dobro pripravljenost na zadnjih treningih, da je bil Kranjec razred zase in enakovreden Norvežanom, medtem ko je na tekmah prišlo do popolnega mrka in so iz nastopa v nastop slabši, kot da so pozabili skakati. "Če bi imeli kanček več sproščenosti, bi bili skoki pet metrov daljši, saj na prvi pogled ni razlike v tehnični izvedbi, ampak razlika nastane zaradi zakrčenosti. Kranjec je padel v zanj značilen psihološki krč. Neverjetno je, kako vrhunske skoke je pokazal na treningu v Lillehammerju, na tekmi pa ni realiziral pripravljenosti in znanja, ker samega sebe uničuje z visokimi cilji. Mežnar hoče točke osvajati na silo, s Piklom se dogaja enako kot vsako sezono, da mu po dobrem poletju ne steče. Damjan je zbolel, na Prevca nimam pripomb," je sklenil Petek.