Športnik iz Mrkoplja se je na krilih sproščenosti, odkar je naredil življenjski korak, zavihtel na zmagovalni oder ob bok najboljšim biatloncem ta čas - večnega kralja Bjoerndalna, ki je včeraj dosegel že 93. zmago v svetovnem pokalu (ena je tekaška), in princa Svendsena, ki je po lanskem kristalnem globusu dobil obe uvodni tekmi.

Po šestih letih in pol od Maričevega uspeha v Lake Placidu ima Slovenija znova biatlonca na zmagovalnem odru. Fak je na najboljši način unovčil dobro startno izhodišče po četrtem mestu na sobotnem sprintu, ko je za Svendsenom zaostal le 17 sekund, izvrstno tekaško formo (na prvih tekmah je vedno med osmerico najhitrejših v smučini) in še zlasti velemojstrsko psihološko trdnost. Ko je skupaj z Nemcem Andreasom Birnbacherjem, Francozom Martinom Fourcadom, dvakrat tretjim v Östersundu, in Norvežanom Tarjeijem Boem pritekel zadnjič, četrtič na strelišče, je edini zadel vseh pet tarč in pot do stopničk mu je bila odprta. Že prej je veteran Ole Einar Bjoerndalen na enak način strl mladinca Svendsena.

V cilju ni mogel prehvaliti ekipe, v katero je prestopil in ki mu omogoča sanjsko nadaljevanje kariere. Ekipa serviserjev z Anžetom Globevnikom je poskrbela, da so imeli v slovenski reprezentanci v hudem mrazu ene najhitrejših smuči, kar se minula leta prav v Östersundu ni dogajalo. Fak ima zares izvrsten izkupiček. Po osmem mestu na uvodni dvajsetki, četrtem mestu na sprintu in tretjem na zasledovanju je še kako ponosen sam nase, da se je pravilno odločil.

"Jaka je najboljši takrat, ko je najbolj treba. Zna se zbrati. Ob tem zna v teku tudi dobro taktično izbrati najboljšo možnost. Predvsem pa ne popušča, je tekmovalno vedno napadalen, kar je idealno za zasledovanje. Zasledovanje je njegova močna disciplina," je ponosni trener Uroš Velepec opisoval Fakove kvalitete. Klemen Bauer, ki je začel kot 14. po sobotnem sprintu, in Janez Marič tokrat nista delila uspeha novega kolega, saj sta končala na 40. in 44. mestu. Bauer je kar osemkrat zakrožil v kazenskem krogu, Marič pa je veliko izgubil že v soboto, predvsem s padcem na spustu. V nedeljo je bil v teku 10 sekund počasnejši od Faka, a pet kazenskih krogov je bilo tudi preveč. Vasja Rupnik je bil nekako zadovoljen, da se mu je uspelo uvrstiti med 60 najboljših. "V soboto je ob dveh zgrešenih strelih že 14. mesto največ, kar sem lahko storil. Zahtevala sta svoj davek tudi v teku," je v soboto pripomnil Klemen Bauer.

Njegova soseda, superstrelka Teja Gregorin, je zasledovanje začela kot sedma, vendar kljub le enemu kazenskemu krogu zdrsnila na deveto mesto. "To ni bil moj dan. Želodec me je zvil in še uro pred tekmo nisem vedela, ali naj sploh tekmujem. Črvičilo me je vso tekmo, tekla sem kot začetnica, komaj sem zmogla. Streljanje me je rešilo," je Gregorinova opisala težave, katerih vzrok je v okuženi vodi s paraziti, na kar so vse opozorili ob prihodu v hotel. Z devetim mestom je Gregorinova, potem ko sta tudi Andreja Mali in Tadeja Brankovič stadion zapuščali razočarani, obdržala raven uspehov. Slovenija je imela na vsaki od šestih tekem vsaj enega med deseterico. S tem se ne more pohvaliti nobena reprezentanca.