Vitkost, zlasti tista v pasu, in ustrezen indeks telesne teže (ITM) sodita med ključne elemente preprečevanja malignih sprememb v organizmu. Njima ob bok stopa ustrezna prehrana (znanstveniki z Otoka odsvetujejo zlasti pretirano uživanje rdečega mesa in predelanih/konzerviranih mesnin, kot so salame, klobase ipd., ter alkohola, predvsem žganih pijač, pa tudi čezmerno pitje drugih alkoholnih pijač).

Tudi strokovnjaki svetovne fundacije za raziskovanje raka The World Cancer Research Fund (WCRF) opozarjajo na povezavo med obsegom pasu in malignimi obolenji.

Pred desetimi leti so znanstveniki v tem kontekstu potrdili eno samo vrsto raka, danes pa je dokazana neposredna povezanost z obsegom pasu vsaj pri šestih vrstah malignih obolenj. Mednje sodijo rak požiralnika, ledvic, kože in trebušne slinavke, rak debelega črevesa in danke ter rak dojke po menopavzi. Profesor Michael Marmot, vodja skupine 21 znanstvenikov, priporoča sodobni odrasli populaciji, naj načrtno skrbi za vitkost in vitalnost, ki si ju je najbolje pridobiti in ju ohraniti s pomočjo primerne prehrane in gibanja. Skrb za zdravo odraslost in starost se začne že v otroštvu, zato je naraščanje debelosti med otroki in mladino tako skrb vzbujajoče, saj ustvarja temelje za bolno družbo v prihodnjih desetletjih.

Poročilo, ki vključuje izsledke 7000 raziskav z vseh celin in 500.000 ugotovitev znanstvenikov iz zadnjih 50 let, prinaša pet pomembnih ugotovitev o dejavnikih tveganja za rakava obolenja. Mednje sodijo: uživanje predelanih, konzerviranih mesnin (šunka, klobase, salame) - treba jih je uživati v manjših količinah in le občasno, saj spodbujajo pojav raka na črevesju in danki. Rdeče meso je prav tako tesno povezano s pojavom raka na debelem črevesu in danki (na teden naj človek zaužije manj kot 500 g rdečega mesa, najbolje kuhanega). Alkohol prav tako sodi med spodbujevalce rakavih sprememb v človeškem telesu. Zato lahko moški zaužijejo največ dve enoti alkoholnih pijač na dan, ženske pa polovico odmerka za moške - eno samo enoto na dan. (Enota ustreza majhnemu kozarcu vina - 1 deciliter z 11 vol. odstotka alkohola oziroma polovici vrčka piva - 3 decilitri s 3-4 vol. odstotka alkohola). Alkoholu ob bok stopa nikotin - kajenje dokazano spodbuja pojav rakavih obolenj (ne le na pljučih, marveč tudi trebušne slinavke, želodca idr.). Kajenje in pitje sta tesno povezana - mladoletniki, ki kadijo, so tudi petkrat bolj nagnjeni k alkoholizmu. Pomembni pa so tudi učinkovita zaščita proti škodljivemu vplivu UV-žarkov, počitek in spanje, sprostitev (preobremenjenost in stres sta tesno povezana z rakom), psihično ravnovesje, izogibanje kemikalijam v hrani, pijači, kozmetiki, oblačilih, čistilih in v okolju nasploh. Dojenje otroka (vsaj 6 mesecev po porodu) naj bi mater varovalo pred rakom na dojki. Preprečevanje presnovnega sindroma sodi med temelje boja proti raku. Zdrav način življenja sodi med pomembne dejavnike v boju proti raku, zato se je zanj vredno potruditi in se vsak dan znova odločiti za organizmu in okolju prijazno uživanje življenja.