Šmidova je že v predtekmovanju z 2:29,52 dosegla najhitrejši jutranji izid v karieri, popoldne pa je svoj letos postavljeni državni rekord izboljšala še za 44 stotink sekunde in se zavihtela med najboljših osem Evropejk na tej razdalji. S tem je dobila tudi zadoščenje za krivično izključitev po predtekmovanju na 100 prsno, na katerem si je sicer priplavala polfinale, zaradi sodniške napake pa je bila ob popoldanski nastop. "Finale je bil moj osnovni cilj pred nastopom, to sem dosegla, zdaj pa pričakujem še nov rekord. S tem izidom nisem povsem zadovoljna. Želje so seveda še večje, kot je realnost, a z osebnim rekordom bom jutri zadovoljna," je tekmo strnila 20-letna Kranjčanka, ki nastopa za ravenski Fužinar. Tudi njen trener Borut Petrič meni, da ima Tanja še rezerve: "Predvsem v srednjem delu je imela še nekaj rezerve zaradi frekvence in jutri bi lahko bila tudi kakšno sekundo hitrejša."

Sara Isaković je včeraj kar dvakrat popravljala svoj najboljši letošnji izid. Zjutraj z 59,19 za pol sekunde, v polfinalu pa je bila še 11 stotink sekunde hitrejša. Na koncu je osvojila "najslabšo" možno polfinalno uvrstitev in se uvrstila na deveto mesto, štiri desetinke pa je zaostala za lastnim osebnim rekordom, ki ga je napovedala po predtekmovanju. "Nisem razočarana, nisem pa zadovoljna, saj sem si želela boljši izid. Verjela sem, da lahko odplavam državni rekord ali pa se mu vsaj približam in se s tem uvrstim v finale. Po drugi strani pa je to moja najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih na 100 delfin, zato res ne smem biti razočarana," je tekmo skozi svoje oči opisala Isakovićeva.

Štafeta v postavi Sara Isakovič, Anja Klinar, Nina Cesar in Urša Bežan je nato v zadnji disciplini dneva - 4 krat 200 prosto - dosegla nov slovenski rekord. Z 8:06,13 so slovenske plavalke skoraj za osem desetink (8:06,91) popravile slovenski rekord z lanskega svetovnega prvenstva v Rimu, kjer sta namesto Cesarjeve in Bežanove plavali Nina Sovinek in Nika Karlina Petrič. Zablestela je že Sara Isaković, ki se je z 1:59,44 prvič letos spustila pod dve minuti. "V štafeti rada plavam, ker je plavanje na Berkeleyju, kjer študiram, nekakšen ekipni šport. Tukaj pa sem imela pred tekmo načeto samozavest, saj se še nisem spustila pod dve minuti, zato sem s tem zelo zadovoljna. Super so za mano plavale tudi ostale punce," je še povedala Isakovićeva in za primerjavo optimistično dodala: "Leta 2006 sem bila tukaj na EP z 2:00,8 osma, v dveh letih sem se spustila na 1:54, tako da imam upanje tudi še za naprej."

Slovenski tabor danes čaka še en napet dan, saj bo v vodi kar 13 slovenskih plavalcev, tudi prsači Emil Tahirovič, Matjaž Markič in Damir Dugonjič, ki računajo na boj za eno od odličij na 50 prsno, čeprav bosta zjutraj v polfinale napredovala le najboljša dva, nastopil pa bo tudi branilec srebra na 100 delfin z zadnjega prvenstva v Eindhovnu Peter Mankoč, z nekaj sreče pa bo morda presenetil še kdo od drugih.