Iz Adriatica Slovenice odtekajo milijoni evrov

Koliko milijonov evrov sredstev je morala Adriatic Slovenica v zadnjem letu dni preliti v KD Group, ni natančno znano, po neuradnih ocenah pa naj bi šlo za več kot deset milijonov evrov. Že konec julija smo razkrili, da je Adriatic Slovenica od Tomaža Butine in njegove družbe Avra kupila za okoli dva milijona evrov delnic KD (okoli 1,7 odstotka), vendar podrobnosti niso znane, saj so se posli odvijali na sivem trgu Butina za zdaj ostaja pomemben lastnik KD Groupa, vendar omenjeni posel nakazuje na njegov možni izstop iz lastništva. Razmerja med omenjenimi največjimi lastniki se, kot kaže, ne bodo porušila, saj bodo očitno Butino vsaj deloma izplačale kar hčerinske družbe KD Groupa.

Že pred tem poslom je Adriatic Slovenica od KD Groupa odkupila za več milijonov evrov delnic Deželne banke Slovenije, investicijske družbe NFD 1 in KD ter prednostnih delnic KD Groupa. Prav tako je Adriatic Slovenica tudi ena izmed posojilodajalk KD Groupa. Lani je namreč družbam iz Skupine KD Group odobrila več milijonov evrov kratkoročnih posojil, ki so jih nato podaljšali. Konec decembra lani ji je KD Group tako dolgoval še 3,9 milijona evrov, družba KD 1,9 milijona evrov, KD Kvart pa še dodatnih 1,2 milijona evrov.

Od zavarovalnice do KD Banke in nazaj

Na začetku avgusta pa je Adriatic Slovenica (oziroma njeni kritni skladi) KD Banki prodala za slab milijon evrov obveznic KD Groupa, a jih je le dva dni kasneje ponovno kupila nazaj. Ali je prišlo do razlik v ceni in kolikšnih, ni mogoče preveriti, saj so se tudi ti posli odvili na sivem trgu. Ključno vprašanje je, ali je KD Banka ustvarila dobiček in je šlo torej v ozadju za njeno prikrito dokapitalizacijo na škodo Adriatica Slovenice. "S temi posli nisem seznanjen," nam je včeraj zatrdil predsednik uprave KD Banke Aljoša Tomaž , a obenem dodal, da "v KD Banki pri takih poslih izgube načeloma ne delajo".

Po zavarovalniški zakonodaji posli med zavarovalnicami in njenimi lastniki sicer niso prepovedani, če zavarovalnice pri tem upoštevajo zakonsko določene omejitve o izpostavljenosti do posameznega izdajatelja vrednostnega papirja. Toda agencija za zavarovalni nadzor bi morala preveriti zlasti ustreznost vrednotenja finančnih naložb Adriatica Slovenice. Če bi se izkazalo, da je zavarovalnica omenjene vrednostne papirje kupovala po previsokih cenah, bi morala namreč zaradi zaščite zavarovancev sredstva v kritnih skladih ustrezno prevrednotiti in oblikovati tudi višje rezervacije.

KD Group: Poslujemo skladno s predpisi

Za komentar očitkov, da KD Group na škodo Adriatica Slovenice in njenih zavarovancev rešuje lastne finančne težave, smo se obrnili tudi na Draška Veselinoviča, glavnega izvršnega direktorja KD Groupa. V KD Groupu so zagotovili, da Adriatic Slovenica "posluje samostojno v okviru dogovorjenega poslovnega načrta in tudi v letu 2010 izpolnjuje zastavljene cilje, njeno poslovanje je varno in stabilno". "V Skupini KD Group načrtujemo in izvajamo svoje poslovanje tako, da vse družbe, še posebno pa tiste članice skupine, ki opravljajo finančne storitve, ves čas poslujejo v celoti v skladu s predpisi. To velja tudi za posle med povezanimi osebami, ki smo jih dolžni še posebej javno razkrivati. Vsi posli s povezanimi osebami so torej ustrezno razkriti, praviloma pa so namenjeni optimiranju poslovanja Skupine KD Group in posledično ustvarjanju vrednosti za delničarje," so še dodali.

suzana.rankov@dnevnik.si matjaz.polanic@dnevnik.si