Če je bil Cav nesporni junak dneva, je tudi tokrat vse potekalo v njegovem slogu. Cavendish in njegov rezalec vetra Mark Renshow, ki mu je omogočil vse tri zmage, zaključni del šprinta vedno odpeljeta na skrajni meji tveganja in brezkompromisnosti. Avstralec je tokrat v samem zaključku šprinta kar z glavo (čelado), pri hitrosti skoraj 70 kilometrov na uro udarjal ob tekmeca iz ekipe Garmin, Novozelandca Deana, da bi ga izrinil iz idealne linije. Sodniki so bili neusmiljeni - izključitev s Toura - čeprav je element znan iz olimpijske discipline keirin. "To je cestno kolesarstvo, in ne dirkališče ali kakšna borilna veščina. Vsi bi lahko končali na tleh," je pojasnil tehnični direktor dirke Jean-Francois Pescheux.

"Renshow se je samo branil, da ga ne bi Dean izrinil proti ograji," je partnerja zagovarjal Mark Cavendish. Odhod bo zanj hud udarec. Vendar je s 13 zmagami na Touru po številu zmag že pri 25 prehitel vse šampione šprinta zadnjih dveh desetletij; tudi mentorja Erika Zabela (12 zmag), ki mu vsako etapo pomaga z nasveti s prizorišča, Maria Cipollinija in Robbia McEwena. Za 36-letnega Alessandra Petacchija, ki je ostal pri šestih zmagah na Touru, na Giru in Vuelti jih ima še 40, je bilo lepo zadoščenje oblačenje zelene majice, ki jo najboljšemu po točkah etapnih uvrstitev (in letečih ciljev) podeljujejo od leta 1953 (pikčasto 1933, belo 1975). V vročem dnevu je slekel Thora Hushovda (sedmo mesto). Tretji v vlaku Ale-Jet je bil tudi Grega Bole, ki je velemojstrsko kolono od tretjega do drugega kilometra pred ciljem postavil v eno vrsto ter onemogočil "padalce", ki bi se vrinili ob Petacchija.

"Kar dobro sem potegnil. Počutje je vsak dan boljše. Vseskozi 60 kilometrov na uro. Do konca, kolikor je šlo. To je bila pač naloga, za katero smo se domenili pred štartom," je opisal Grega Bole tik po opravljeni dopinški kontroli. Ker želi Petacchi zeleno majico pripeljati do Pariza, morata oba s Špilakom temu podrediti tudi lastne želje, čeprav po finančni plati uspehi prinašajo lepo žepnino. "Če tako vlečeš v šprintu, je težko iti v beg. Simon je dejal, da bo jutri (danes, op. p.) v etapi zagotovo poskusil, zame je klanec tik pred ciljem prestrm. Moja priložnost bo nemara v soboto," je Bole včeraj zrl naprej. Dan bo priložnost tudi za Kristjana Korena in Janija Brajkoviča. Kratek strm vzpon pred ciljem, imenovan po Jalabertu, bo znova popestril boj za rumeno majico in 41 točk razlike med Schleckom in Contadorjem.