Kot prava profesionalka se je v začetku tega meseca predstavila številnemu domačemu občinstvu v Velenju, dosegla nov rekord štadiona (61,85 m), šla praktično takoj na letalo v ZDA, kjer jo je v Eugenu čakal miting diamantne lige. Štajerka je na njem dosegla mednarodni izid kariere ter zasedla drugo mesto (64,40). Izboljšala je uvrstitev iz Dohe (bila je tretja), kjer je maja postavila nov slovenski rekord (67,16 m).

Prav spočiti na tekmi v Eugenu niste bili, dosegli pa ste najboljši mednarodni rezultat v novoustanovljeni diamantni ligi, potem ko ste bili na prvi tekmi v Dohi tretji. Kako to?

Vse je potekalo v najlepšem redu. V hotel sem po naporni poti prispela med 22. in 23. uro. Bila sem zelo utrujena, se ulegla in se zjutraj zbudila spočita.

Torej ste našli recept za dolga potovanja?

Verjetno tako gladko vedno ne bo šlo, a očitno je šlo tokrat kot po maslu.

V Eugenu je bil na tekmi z vami tudi trener Andrej Hajnšek. Vam njegova navzočnost kaj pomaga?

V Ameriki je prišla zelo prav. Podjetju Nike sem postavila pogoj, da gre z menoj tudi trener, in prošnji so ugodili. Preprosto je bilo preveč letalskih prestopanj in najrazličnejših drugih formalnosti, ki bi mi vzeli preveč energije za uspešen nastop. Tako pa je bilo vse skupaj v redu, kot mora biti. Drugače je na kakšni drugi tekmi, kamor priden nekaj dni prej. Tam se lažje znajdem.

Pred tekmo ste zamenjali šprinterice, potem ko ste imeli prej precej težav z zaletom. Lahko pojasnite, kako so videti težave metalke kopja z zaletom?

Metalec večkrat preveč hiti z zaletom, včasih vrže prehitro, da ne bi prestopil. Adidasove športne copate sem naročila že februarja, a se jih v Evropi ne da dobiti, vsaj moje številke ne. Zato sem zamenjala proizvajalca in obula športno obutev Nike.

Kako tekmice gledajo na vas, odkar ste se prebili v svetovni vrh? Z vrha ali so povsem dostopne atletinje?

Lahko rečem, da kar povprašujejo po meni. Špotakova večkrat vpraša, kje sem, trener Abakumove se zanima, kje treniram. Se kar dogaja.

Kaj pa medsebojni stik s tekmicami?

Najbolj se razumem s Špotakovo. A ko sem jo premagala na domačem terenu v Ostravi, me na dveh tekmah ni prav rada pozdravila. Zdaj je že bolje.

Res je, da sta do začetka evropskega prvenstva v Barceloni še dva tedna, a doslej imate v tej sezoni tretji najdaljši met. Ste pripravljeni na naskok na kolajno na največjem tekmovanju?

Vse nadaljnje priprave bom podredila nastopu v Barceloni. Zato bom tekmovala le še na dveh domačih tekmah, in sicer v Novem mestu in na državnem prvenstvu v Velenju. Zanesljivo bom spustila nastope v diamantni ligi, saj se bom posvečala le enemu cilju, ki se imenuje Barcelona.

Pod takšnim pritiskom še niste bili. Boste zdržali?

Mislim, da bom. Dala bom vse od sebe, skušala bom biti najboljša na natančno določenem mestu. Če bo to dovolj za kolajno, bom srečna, če ne, ne bo konec sveta.

Imate podatke, kako se bodo na evropsko prvenstvo pripravljale vaše največje tekmice?

Kot lahko opazite, sta se Abakumova in Christina Obergföll za dolgo časa izolirali. Nihče ni vedel, kje sta bili, kaj delata. Gotovo je le to, da bosta prišli v Barcelono vrhunsko pripravljeni.

Pomembneje kot dejstvo, da vi veste, kje sta vaši tekmici, je, da to vedo protidopinške organizacije, mar ne?

Se strinjam, a to ni ne v mojem ne v vašem dosegu.