Svetujejo tudi prepoved špekulativnega trgovanja z emisijami toplogrednih plinov, zavzemajo pa se še za prepoved izmenjave špekulativnih transakcij z zamenjavami neplačil brez osnovnega kredita. Za podjetja bi še naprej veljalo, da se lahko zavarujejo pred nihanji cen, kar je sicer tudi osnovni namen izvedenih finančnih instrumentov. Izvedeni finančni instrumenti so bili namenjeni zmanjšanju tveganja, vendar so špekulanti in neizkušeni uporabniki, tako poslanci, storili ravno nasprotno.

"To je eden izmed poskusov, da bi se v prihodnje preprečile eskalacije, ki so se dogajale na finančnih trgih, oziroma da se preprečijo špekulacije s temi razmeroma zapletenimi finančnimi instrumenti," nam je pojasnil izvršni direktor gorenjske borznoposredniške družbe (BDP) Blaž Pipp. Ti instrumenti so bili namreč povod oziroma po mnenju nekaterih tudi razlog za krizo in regulatorji oziroma zakonodajalci se sedaj skušajo vrniti h koreninam borznega trgovanja, zaradi česar Pipp podpira predloge parlamenta.

Poslanci predlagajo tudi ustanovitev centralne klirinške hiše in okrepitev centralnih nasprotnih strank (CCP).

Evropska komisija bo sicer svoj predlog o izvedenih finančnih instrumentih predstavila v septembru, evropski parlament in Svet EU pa bosta nato prevzela nadaljevanje postopka, pri čemer si EU prizadeva, da se novi zakoni sprejmejo do konca leta. lun