Za razliko od klasičnega, ko ponesrečenca pripeljejo s smučišča v dolino, kjer ga prevzame helikopter in ga odpelje v bolnišnico, pri tehničnem reševanju helikopter pripelje neposredno nad ponesrečenca sredi smučišča, ga dvigne z vitlom in brez mučnega in pogosto nevarnega prevoza z akijem odpelje na zdravljenje. Žal je šlo zgolj za 14-dnevni preizkus, čeprav tako reševanje dokazano rešuje življenja.

"Resnost telesnih poškodb se povečuje, kar pomeni, da klasični transport v dolino lahko povzroči zelo resne, če ne celo usodne dodatne poškodbe. Je pa res, da morajo za tako reševanje biti usposobljeni vsi reševalci, vključno z zdravnikom, taki pa so pri nas le štirje. Šestkrat smo reševali na tak način in v dveh primerih sem prepričan, da smo rešili življenje," je poudaril vodja gorske policijske enote in član letalske policijske enote Robert Kralj. Tako helikoptersko reševanje je pri nas v domeni gorske reševalne zveze, ki pa posreduje v glavnem v gorah in ne na smučiščih, pa še odzivni čas policijske nujne letalske reševalne ekipe mora biti zelo kratek. Čeprav gre za skupen interes reševanja poškodovanih, je bilo med gorskimi reševalci kar nekaj negodovanja češ, policisti nam "skačejo v zelje". "To je nepotrebno. Prav zato, ker je malo tako usposobljenih ljudi, ki lahko opravijo tako reševanje, bi bilo sodelovanje v prihodnosti nujno, da bi na tak, neposreden način lahko reševali težko poškodovane smučarje vso sezono in ne le nekaj dni," je še poudaril Robert Kralj.

Poleg policistov pa so poostreno nadzirale smučišča in vožnjo z motornimi sanmi v naravnem okolju še štiri inšpekcijske službe. Skupna ugotovitev je, da so naša smučišča varna, smučarji ozaveščeni, da pa je še vedno precej objestnih smučarjev, ki pravil ne upoštevajo. Letos so tako zabeležili že 691 nesreč na 22 smučiščih, lani v vsej sezoni 833 na 18 smučiščih. Policisti v omenjeni počitniški akciji niso naleteli na nobenega pijanega smučarja, inšpektorji pa na nobenega, ki bi se vinjen vozil s sankami. Res pa je, da take voznike težko ujamejo, pa še kazen je "simboličnih" 41 evrov. Policisti so nekaterim najbolj objestnim smučarjem odvzeli vozovnico, notranji inšpektorji pa za osem smučišč pričeli s prekrškovnim postopkom zaradi premajhnega števila ali preslabo označenih nadzornikov ali neporočanja o nesrečah.