Katera od bank upnic v zadnjem času pospešeno rubi Maksimo Holding, uradno ni znano. Po naših informacijah gre za Banko Celje, kar deloma potrjuje tudi poročilo insolventnega dolžnika, ki ga je pred dnevi na sodišče poslala prisilna upraviteljica Maksime Holding Irena Lesjak. Sredi minulega meseca je namreč Banka Celje pozvala Maksimo Holding, naj v roku osmih dni poravna vse zapadle obveznosti, v nasprotnem primeru pa je napovedala začetek unovčenja zastavljenega premoženja.

Maksima Holding, ki je bila še konec avgusta šesta največja lastnica Intereurope in peta največja nedržavna lastnica Telekoma Slovenije, ima tako sedaj v lasti le še nekaj delnic Intereurope in Telekoma v skupni vrednosti okoli milijon evrov. Bančne zaplembe so sicer celo vplivale na poslovanje Maksime Holding, saj je z zaplembami ustvarila skoraj 830.000 evrov čistega dobička. Pri zaplembi delnic Intereurope je sicer Maksima Holding ustvarila okoli 600.000 evrov izgube, vendar je hkrati s prisilno prodajo delnic Telekoma zabeležila kar 1,4 milijona evrov dobička. Kljub temu je Maksima Holding zaradi padca cene delnice Istrabenza september končala z 250.000 evri čiste izgube, s tem pa se je letošnja izguba zvišala že na 23,6 milijona evrov.

Konec septembra je imela Maksima Holding le še 30,5 milijona evrov sredstev in že več kot pet milijonov evrov negativnega kapitala. Samo kratkoročne finančne obveznosti so za več kot milijon evrov presegle vrednost vsega premoženja Maksime Holding, če k temu prištejemo še poslovne obveznosti, pa že za 5,5 milijona evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Maksime Holding si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.