Ne le, da so razrešeni direktorji in člani uprav odhajali z visokimi odpravninami, nekateri so si prislužili tudi več mesecev neplačanega dopusta ali dobro plačane svetovalne pogodbe v istih družbah, spet drugi nove vodstvene položaje v okviru istih podjetij. Razloge, da nadzorniki ne iščejo podlag za krivdno razrešitev uprav, gre verjetno iskati v zapletenih, dolgotrajnih in zlasti negotovih sodnih postopkih. Delovnopravna zakonodaja in praksa sodišč kažeta, da so v teh postopkih znatno močnejši tožniki, torej nekdanji zaposleni.

Darsova uprava z več kot 200.000 evri odpravnine

Čeprav so v Darsu nadzorniki pod vodstvom Mateje Duhovnik imeli dovolj razlogov za krivdno razrešitev Nemca in njegove ekipe (Aleš Hojs, Žan Jan Oplotnik, Boštjan Rigler), so ti s čela Darsa sestopili z vsak po šestimi plačami odpravnine. Največ, okoli 65.000 evrov odpravnine, je prejel Nemec, preostali pa med 45.000 in slabih 55.000 evrov. Skupaj so torej prejeli več kot 200.000 evrov odpravnine.

Na Darsu ostajajo še vse do decembra letos, po neuradnih informacijah pa naj bi jih vse premestili iz Ljubljane v Celje. V skladu s sklenjenimi pogodbami naj bi jim ponudili delovna mesta, ustrezna njihovi izobrazbi. Oplotnik je dejal, da ne bo ostal na Darsu, Hojs se na vprašanje ni odzval, prav tako načrtov ne razkrivata Nemec in Rigler. Krivdna razrešitev jim je bila prihranjena, čeprav so si prislužili negativno mnenje računskega sodišča, vsaj Nemec in Rigler pa tudi kazensko ovadbo zaradi povzročanja splošne nevarnosti – prvo zaradi šest milijonov evrov vredne poravnave s podjetjem SCT pri gradnji predora Šentvid, drugo pa zaradi odpadanja ometa v istem predoru.

Priljubljene svetovalne pogodbe

Predčasno in brez krivdne razrešitve, a tudi brez revizije, ki bi pokazala nepravilnosti, je »prostovoljno na poziv nadzornikov« odšel nekdanji generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Schara. Dobil je odpravnino v višini treh plač oziroma približno 21.000 evrov. Na SŽ sta po razrešitvi Scharove uprave ostala zaposlena člana uprave Igor Hauptman in Branko Omerzu, slednji kot eden od 20 svetovalcev. Odpravnine sicer nista dobila.

Tako hitro, kot je prišel, je odšel tudi naslednik Schare Matic Tasič, ker ni hotel zapustiti županskega stolčka v Prevaljah. Čeprav razrešen s funkcije, je na SŽ sprva ostal kot svetovalec, zdaj pa zanj iščejo drugo delovno mesto, za kar bo plačan po kolektivni pogodbi in ne več individualni. V SŽ naj bi ostal do julija prihodnje leto, ko mu poteče pogodba za določen čas. Za nameček je bil imenovan še za prvega nadzornika v SŽ Centralnih delavnicah, skupaj z njim pa sta bili v nadzorni svet hčerinske družbe SŽ imenovani še Matilda Kočar in Nina Mauhler, ki jo je v SŽ kot svetovalko za komercialo pripeljal prav Tasič.

Da domišljija ne pozna meja, dokazuje primer odstopa Franca Huberja s čela Mure, ki je zdaj v stečaju. Slednji si je odpravnino kljub prostovoljne mu odhodu očitno priboril tako, da je podjetje Huber v lasti njegovega sina Nika Huberja z Muro sklenilo sveto valno pogodbo, vredno okoli 5000 evrov na mesec.

Na svetovalni pogodbi je pristal tudi Jože Zagožen, ki mu je potekel mandat na čelu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Kot svetovalec je zaposlen za določen čas za leto dni, do junija 2010. Odpravnine ni prejel, so pojasnili v HSE.

Pod grožnjo s krivdno razrešitvijo odšli brez odpravnine

Na lastno pobudo je menda s čela Hita predčasno odstopil Niko Trošt, ki zato odpravnine ni dobil. Podobno kot Tasič je v Hitu po razrešitvi ostal na svetovalni pogodbi, ki se mu je iztekla konec avgusta. A Hita ne zapušča – od novembra bo vodil Hitov Casino Kristal v Umagu.

Prav tako brez krivdne razrešitve so jo odnesli Kryžanowski in drugi člani njegove uprave v PetroluIgor Irgolič, Alenka Vrhovnik Težak in Boštjan Napast. Na izbiro so imeli sporazumni odhod brez odpravnine ali krivdno razrešitev, katere osnova bi bila zgrešena naložba v Istrabenz, zaradi katere je bil Petrol oškodovan za več deset milijonov evrov. Vsem teče šestmesečni odpovedni rok, pri čemer bosta Kryžanowski in Irgolič družbo zapustila, Napast in Vrhovnik-Težakova pa bosta ostala zaposlena v Petrolu.

Pod podobno grožnjo krivdne ra zrešitve in brez odpravnine je z vrha Zavarovalnice Triglav predčasno odšel Andrej Kocič (odnesli so ga afera škodnega primera na Slovaškem in zgrešene naložbe v zavarovalnice v jugovzhodni Evropi). Začasno so ga imenovali za pooblaščenca uprave oziroma svetovalca in bo v zavaroval nici ostal do konca leta, je pojasnil. »Trenutno sem na dopustu, ki mi je še ostal. Nato odhajam iz Triglava, bom pa ostal v zavarovalniški stroki,« je dejal Kocič, ki pa ni želel razkriti, kje se bo zaposlil. Na dopustu je tudi član njegove uprave Borut Eržen, ki si je po neuradnih informacijah ob odsto pu priboril tri mesece plačanega dopusta. Dobil bo tudi šest mesečnih plač odpravnine, kot pooblaščenec uprave pa bo v zavarovalnici ostal do konca leta, so pojasnili v družbi.

barbara.hren@dnevnik.si