Lani je namreč Merfin od Merkurja za 8,7 milijona evrov odkupil njegov trgovski center v Kranju s pripadajočim zemljiščem in ga še isto leto preprodal družbi SGP Kograd, ki je v lasti velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika, brata predsednice uprave Probanke Romane Pajenk. Zgolj pri tem poslu je Merfin ustvaril kar 9,3 milijona evrov dobička oziroma več, kot je Merkurju sploh odštel za nepremičnino. "Podrobnosti poslovanja ne razkrivamo, zato tudi omenjenih transakcij ne komentiramo," je bil kratek predsednik Merkujeve uprave in prek svoje družbe BK Kapital največji lastnik Merfina Bine Kordež.

Izčrpavanje Merkurja prek prepoceni prodaj njegovih nepremičnin pa zbledi v primerjavi s preostalimi transakcijami, s katerimi je Merfin lani manjšal svoj finančni dolg. Kot smo razkrili v Dnevniku, je namreč Merkur od Merfina konec preteklega leta kupil 10 odstotkov lastnih delnic, letno poročilo Merkurja pa potrjuje naše poročanje, da je s tem manevrom Merfin dobil kar 53,2 milijona evrov svežih sredstev. Dodatno je Merfin za 26 milijonov evrov Merkurjevih delnic prodal Perutnini Ptuj, le kratek čas pred tem pa je Merkur menedžerjem Perutnine Ptuj na čelu z Romanom Glaserjem pomagal menedžersko prevzeti ptujsko družbo. Mimogrede, skupni znesek, ki ga je Merkur namenil za nakup delnic Perutnine Ptuj, je skoraj identičen tistemu, ki ga je Perutnina Ptuj namenila za nakup Merkurjevih delnic.

Vlogo "pomagača" pri začasni uskladitvi strukture financiranja Merfina je na zadnji dan preteklega leta prevzela tudi GBD Skupina. Tej je namreč Merfin prodal za okoli 52,6 milijona evrov Merkurjevih delnic, maja letos pa je GBD Skupina glavnino teh delnic "vrnila" Merfinu. S tem se je za okoli 45 milijonov evrov povečal tudi finančni dolg Merfina. Koliko posojil je Merfin uspel odplačati letos in ali je tudi letos preprodajal Merkurjeve nepremičnine in pri tem koval rekordne dobičke, ni znano.

Je pa iz letnega poročila Merfina razvidno, da je imel konec preteklega leta sklenjenih za kar 253 milijonov evrov terminskih pogodb, s katerimi bo sčasoma pridobil 100-odstotni delež Merkurja. Konec leta je imel Merfin za 44,9 milijona evrov dolgoročnih in 143,6 milijona evrov kratkoročnih finančnih obveznosti, kar je 43 oziroma 19 odstotkov manj kot konec decembra 2007. Skupno je imel Merfin konec preteklega leta še vedno za 188,5 milijona evrov finančnih obveznosti, pri čemer mu je Merkur kratkoročno posodil 22,5 milijona evrov, neznane družbe pa 82,6 milijona evrov. Najeta bančna posojila je imel Merfin zavarovana z delnicami Merkurja, medtem ko je 35,2 milijona evrov kratkoročnih posojil dobil brez vseh zavarovanj.

matjaz.polanic@dnevnik.si