Po neuradnih informacijah ima najmanj možnosti v boju za prvi stolček državne družbe za avtoceste Stefančič, ki je bil pred meseci tudi kandidat NLB za prokurista v Istrabenzu. Preostali trije kandidati naj bi imeli takšno ali drugačno podporo v krogih vladajoče politike. Še včeraj popoldne je na "stavnicah" najbolje kazalo Možetu, ki je vodil ljubljansko letališče med letoma 1987 in 2007.

Poleg izkušenj na vodstvenih položajih v državnih družbah naj bi bila največja Možetova prednost še podpora obeh resornih ministrov, Franca Križaniča (finance) in Patricka Vlačiča (promet). Edini, ki je do zdaj eksplicitno nasprotoval Možetovemu imenovanju, je (bil) predsednik vlade Borut Pahor. Može je namreč na lanskih parlamentarnih volitvah kandidiral na listi SD, premier pa naj bi nasprotoval postavljanju "političnih" kadrov na najvišje položaje v državnih podjetjih. Spomniti velja še, da je Može vse večje gradbene posle na letališču v zadnjih letih prepustil SCT, ki je teoretično še vedno v igri za gradnjo predora Markovec.

Še pred dnevi je bila najresnejša kandidatka za vrh Darsa Mateja Duhovnik, sicer tudi vršilka dolžnost direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, ki naj bi jo podpiral tudi minister Vlačič. Ta naj bi se v minulih dneh do Duhovnikove "ohladil" na račun Možeta, kljub temu pa njenemu imenovanju po naših informacijah naj ne bi nasprotoval. Medtem ko naj bi za Duhovnikovo stali dve koalicijski stranki (Zares in LDS), je po neuradnih informacijah najvplivnejša "lobistka" Dušana Mežnarja vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic, sicer nečakinja Tomaža Kastelica, "očeta" cestninskega sistema ABC. Naši viri med Mežnarjevimi podporniki omenjajo tudi nekdanjega generalnega direktorja Slovenskih železnic (SŽ) Igorja Zajca, pomočnika Zdenka Pavčka, prvega moža podjetja Viator & Vektor, ki ima v lasti tudi Mežnarjev TVM.

Po tem, ko je začasno vajeti Darsa v roke vzela Duhovnikova, petčlanski nadzorni svet družbe vodi Iztok Klančnik, državo pa v njem zastopata še Darij Barrile in Tomaž Mencinger.

primoz.cirman@dnevnik.si