Pred Brežičanom so se uvrstili le zmagovalec Phillips Idowu (troskok), Norvežan Andreas Thorkildsen (kopje), Rus Jaroslav Ribakov (višina) in Nemec Robert Harting (disk), ki edini izmed prve peterice v svojem športu letos v Berlinu ni bil svetovni prvak (zasedel je drugo mesto). Točke glasovanja so se razdelile tako, da je po 25 odstotkov prineslo glasovanje navijačev, novinarjev, atletskih zvez, ki so članice Evropske atletske organizacije (EAA) in strokovne žirije.

Idowu, ki je v tej sezoni v troskoku skočil 17,73 m, je tako preprečil dveletno evropsko prevlado metalcev kopja. Da evropska atletika izjemno ceni uspehe v troskoku, je leta 2003 in 2004 dokazal Šved Christian Olsson, ki je bil dvakrat imenovan za najboljšega evropskega atleta.

"Lepo je biti v takšni druščini. Nismo razočarani, da je Primoža premagal svetovni podprvak, saj je imel tudi Harting za sabo izjemno sezono," je včeraj izid komentiral Vladimir Kevo, ki je pojasnil še aktualno dogajanje: "Primož ima v tem obdobju nekaj počitka. Kmalu bomo začeli trenirati. Letošnji cilji so, da bi Primož že v zimskem obdobju metal 80 m, poleti pa je naša želja, da bi se serija dvignila na 84 m. Tradicionalna pripravljalna baza bo Medulin, sedaj pa smo še v razgovorih okrog drugega dela zimskih priprav. V Južni Afriki je tradicionalno dobro, a si nas na treningu želijo tudi Brazilci. Trenutno potekajo pogovori, a še ne vemo, kako se bomo odločili."

Razpret pri ženskah je bil presenetljiv, saj je najboljša evropska atletinja postala Španka Marta Dominguez, ki denimo po niti enem kriteriju ni bila boljša od drugouvrščene Hrvatice Blanke Vlašić, tretja pa je bila Rusinja Jelena Isinbajeva, velika osmoljenka SP v Berlinu, ki pa je v tej sezoni tako v dvorani kot na prostem izboljšala svetovni rekord v skoku ob palici. EAA je obrazložila, da si je Španka naslov prislužila, ker je bila edina Evropejka, ki je postala svetovna prvakinja v tekaški disciplini.