Ponudba velja le do konec maja, kolikšnemu številu gospodinjstev jo bodo lahko zagotovili, pa v Elektru Ljubljana niso želeli pojasniti. "Računamo, da dovolj velikemu," so bili skopi z odgovorom.

Elektru Ljubljana je nov ponudnik, družba Gen-I, do zdaj speljal že 700 naročnikov. Zaradi velikega števila odjemalcev ljubljanskega elektrodistributerja je to sicer le 0,2 odstotka njihovih strank, a vendarle ne gre prezreti, da je nova ponudba videti predvsem kot odgovor na ponudbo Gen-I. "Ponudba je konkurenčna ponudbi Gen-I, zanimiva pa je predvsem za tiste z visoko porabo," je paket, ki zagotavlja nespremenjene cene do konca leta 2010, pospremil tudi Marinčič.

Tisti, ki ne bodo vključeni v novi paket, bodo ostali pri dosedanjem obračunavanju, ki pa vsaj do konca letošnjega leta še ostaja progresivno. Tega naj bi v Elektru Ljubljana predvidoma odpravili šele z letom 2010 - in to kljub temu, da Marinčič ugotavlja, da "progresivni način ni tržni princip".

Odziva na ponudbo Gen-I za mala podjetja in obrtnike - novi konkurent ponuja tudi do 30 odstotkov nižje cene - pa v Elektru Ljubljana za zdaj še niso napovedali. Verjetno ne gre prezreti, da imajo ti večinoma sklenjene pogodbe za nedoločen čas, nestrinjanje s ceno pa lahko izrečejo le enkrat na leto, in sicer ob predstavitvi ponudbe za prihodnje leto. Nasprotno pa lahko gospodinjski odjemalci zamenjajo dobavitelja vsak mesec. A tudi tukaj išče vsak distributer svoj način, da bi jih zavezal za čim daljši čas. Odjemalec Elektra Ljubljane bo lahko paketno oskrbo predčasno prekinil le ob plačilu nadomestila oziroma pod pogoji, določenimi s pogodbo.

katja.svensek@dnevnik.si