Hrvaški premier Ivo Sanader se je dolgo upiral predlogom o zmanjšanju proračuna, da bi se Hrvaška ubranila vse večje gospodarske krize. Zdaj se je Sanader končno domislil, kako naj reši obubožano državno blagajno: predlaga, da bi denar iz drugega pokojninskega stebra prenesli v prvega, s čimer bi državne finance okrepili za najmanj 15 milijard kun. Pokojninski skladi sicer razpolagajo s 25 milijardami kun. Na tak način bi se državljani, ki so vlagali denar v drugi pokojninski steber, odrekli svojega varčevanja za pokojnine v prid državi, ki bi jim zagotovila večje pokojnine od tistih, ki bi jim jih omogočil drugi pokojninski steber, saj so bila prva izplačila iz tega pokojninskega stebra posameznim državljanom nižja celo za 800 kun od pričakovanih. "Drugi pokojninski steber se vse bolj kaže kot velika napaka," je izjavil Sanader.

Po tej premierjevi presenetljivi potezi so se takoj oglasili posamezni ekonomisti in predstavniki politične opozicije, ki trdijo, da gre za še eno ropanje hrvaških državljanov. "Ta odločitev pomeni gospodarsko uničevanje Hrvaške. Gre za podržavljanje zasebne lastnine. Za ta korak se je odločila tudi Argentina pred svojim bankrotom, ko je nacionalizirala pokojninske sklade," je opozoril Dragan Kovačević, eden od avtorjev pokojninske reforme, danes pa ekonomski analitik HNS. Podobno misli tudi Davorko Vidović iz SDP. "To je škandal. Državljane bodo oropali za 25 milijard kun, da bi zakrpali proračunske luknje," je izjavil Vidović. Po nekaterih ocenah naj bi iz drugega v prvi pokojninski steber prešlo okoli 130.000 državljanov, saj jih je bilo toliko na začetku pokojninskega varčevanja starih več kot 40 let.

Vlada vse te obtožbe zavrača. Čeprav prenašanje denarja iz drugega stebra, ki ga upravljajo zasebna podjetja, v prid države nedvomno pomeni tudi zmanjševanje velikega proračunskega primanjkljaja, v vladi zatrjujejo, da ne gre za to. "Gre za skrb za hrvaške državljane, ki so izrazili nezadovoljstvo, mi pa smo se na to odzvali in hočemo stvar urediti," je dejal Sanader. Dodal je, da je od takrat, ko je pokojninska reforma začela veljati, minilo že deset let in da je čas za spreminjanje tistega, kar je slabo. Nekateri neodvisni ekonomisti menijo, da bo Hrvaška morala za to potezo dobiti zeleno luč Svetovne banke.

poslovni@dnevnik.si