Župan občine, mag. Štefan Tisel, ki je tako finančno kot moralno podprl vse dogodke v jubilejnem letu, je eden redkih županov, ki se povsem zaveda pomena kulture za narodov obstoj, saj pravi, da je bila prav kultura tista, ki je skozi stoletja, ko še nismo imeli svoje države, povezovala slovenski narod, ga bodrila in mu dajala moč. Tudi zato ne smemo pozabiti svojih kulturnih tvorcev.

Živahno jubilejno leto

Zgodba o družini Ipavec se je sicer začela leta 1805, ko se je iz Bele krajine v Šentjur priselil "ranocelnik" Franc Ipavec. Poročil se je z Dunajčanko Katarino Schwieghofer, ki je v družino prinesla svetovljanskega duha in tudi nadarjenost za glasbo. Imela sta devet otrok, trije so umrli še kot otroci, dva sinova pa sta zapisala v slovensko glasbeno zgodovino: Gustav (1831-1908), ki je ostal zvest svojemu kraju kot zdravnik, župan in seveda kot glasbenik (pisal je predvsem ljudske pesmi), ter Benjamin (1829-1908), ki je komponiral bolj salonsko glasbo. V skladu z njunim značajem so zdaj med najboljšimi vini okoliških vinarjev izbrali dve sorti modro frankinjo so poimenovali po Gustavu, rumeni muškat pa po bolj romantičnem Benjaminu.

V jubilejnem letu je občina prenovila tudi staro trško jedro v Zgornjem trgu, kjer stojita Ipavčeva hiša, pa tudi hiša, ki jo je pozneje zgradil Gustav. Trenutno prenavljajo še trg, medtem ko jim je nagrobne plošče rodbine Ipavec že uspelo obnoviti. RTV Slovenija je v tem letu posnela tudi dokumentarno-igrani film o življenju in delu bratov Ipavec; režiral ga je Klemen Dvornik, sodelovali pa so tudi domačin zgodovinar dr. Igor Grdina, domačinka in mednarodno uveljavljena operna pevka Ana Pusar Jerič ter ugledni slovenski pianist in profesor Igor Dekleva. Slednji je skupaj s pianistko Alenko Dekleva izdal tudi spominsko zgoščenko z naslovom Klavirska romantika. Iz obsežnega opusa 73 skladb za klavir Benjamina Ipavca jih je za ploščo izbral sedemnajst, večinoma solističnih, pa tudi skladbice za klavir štiriročno, pri čemer si je pomagal z arhivom zapuščine Ipavcev, ki ga v celoti hrani NUK. Alenka in Igor Dekleva bosta v ponedeljek ob 19. uri v tamkajšnjem kulturnem domu (po zaključku simpozija) pripravila klavirski recital s samospevi Benjamina Ipavca, pri interpretaciji samospevov pa se jima bo pridružila Ana Pusar Jerič.

Bogat koncertni program

Osrednjo kulturno prireditev, Ipavčeve kulturne dneve 2008, je sredi septembra odprla razstava o delu in življenju obeh skladateljev, ki je tudi prvi korak k posodobitvi muzejske ponudbe v rojstni hiši Ipavcev, slovesnostim pa se priključuje tudi Glasbena šola skladateljev Ipavec Šentjur. Nekaj koncertov so že izpeljali (tudi sami obhajajo okrogel jubilej štirideset let delovanja), slavnostni pa jih še čaka 15. novembra.

Na sporedu bo tudi še zborovski koncert pod naslovom Slovenec sem, in sicer v nedeljo, 19. oktobra, v cerkvi sv. Jurija, kjer bodo nastopili moški pevski zbor Rogaška Slatina ter moški in ženski pevski zbor skladateljev Ipavec Šentjur. Četrtega novembra bo v Ipavčevi hiši pogovor z muzikologinjo mag. Moniko Kartin, nekdanjo kulturno atašejko v Berlinu in pomembno zapisovalko glasbene dediščine Ipavcev. V novembru bo sledila še postavitev opere Benjamina Ipavca z naslovom Teharski plemiči (7., 9., 15. in 16. novembra v Slovenskem ljudskem gledališču Celje), ki jo bodo podstavili na oder orkester, zbor in solisti Društva ljubiteljev umetnosti Celje.